A_BIO_AGRO_950

HACCP dla wszystkich

6 października 2003

Od 1 maja przyszłego roku wszystkie firmy z branży żywnościowej będą musiały rozpocząć wdrażanie w swoich zakładach systemu HACCP – wynika ze znowelizowanej przez Sejm ustawy o warunkach żywności i żywienia.

Według znowelizowanej ustawy, od dnia akcesji wymóg rozpoczęcia wdrażania zasad HACCP będzie dotyczył wszystkich przedsiębiorstw i firm żywnościowych, bez względu na ich wielkość i profil działalności. HACCP jest systemem zarządzania bezpieczeństwem zdrowotnym żywności. Polega na identyfikacji wszystkich potencjalnych zagrożeń, które mogą być niebezpieczne dla zdrowia konsumenta. Obowiązek wdrożenia systemu będzie dotyczył zarówno producentów żywności, jak i firm zajmujących się dystrybucją, handlem, cateringiem, prowadzeniem stołówek i restauracji itd. 

Wyjątek będą stanowili producenci na etapie produkcji pierwotnej (tzn. produkcji, chowu lub uprawy produktów pierwotnych, włącznie ze zbieraniem plonów, łowiectwem, łowieniem ryb, udojem mleka, a także zbiorem roślin rosnących w warunkach naturalnych). Zgodnie z nowelą, za weryfikację wdrożenia systemu będzie odpowiedzialny kierownik zakładu. Już teraz wiadomo, że dla małych rodzinnych przedsiębiorstw koszty wdrożenia systemu będą niewielkie, natomiast dla większych firm koszt może być odczuwalny.


POWIĄZANE

Rosnąca presja zmian klimatycznych oraz potrzeba ograniczenia stosowania chemii ...

Fumigacja zboża to jedna z kluczowych metod ochrony przed szkodnikami i pleśniam...

Jak pogodzić rosnącą presję regulacyjną, malejącą liczbę substancji czynnych, oc...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę