biogaz_09_2025

Herbata zdrowsza od kawy?

2 października 2003

W odwiecznym pojedynku kawy i herbaty, kolejny punkt dla... herbaty. Najnowsze badania wskazują, że picie czarnej herbaty może obniżyć w organizmie poziom tzw. złego cholesterolu, a co za tym idzie, korzystnie wpływać na serce.

Naukowcom udało się pokazać, że u badanych osób, które przez 3 tygodnie piły czarną herbatę, nastąpił znaczny spadek złego cholesterolu, tzw. LDL – nawet od 7-11 proc. Równocześnie poziom dobrego cholesterolu - HDL - się nie zmienił. 
 
Badania wykonano tak, by wykluczyć wpływ zawartej w herbacie kofeiny. Trwają teraz prace nad ustaleniem, czy nasz ulubiony napój, osłabia możliwości organizmu do wchłaniania LDL. 


POWIĄZANE

Raporty PPR – Analiza Polityczna Ursula von der Leyen na zakręcie historii? Głos...

„Raporty PPR – AgroEksport: Rosja 2024/25"  W lipcu 2025 roku obserwujemy wyraźn...

Wielkość eksportu drogowego produktów rolnych z Ukrainy w czerwcu szacowana jest...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę