A_BIO_AGRO_950

Hiszpania eksportuje więcej warzyw

1 września 2012
FAMMU/FAPA podała, że - jak wynika z najnowszych danych opublikowanych przez Fepex, w miesiącu maju 2012 roku eksport hiszpańskich owoców i warzyw zamknął się wolumenem 908,8 tys. ton o łącznej wartości 838,0 mln euro. W sumie w omawianym miesiącu Hiszpanie wyeksportowali nieco ponad 351,0 tys. ton warzyw świeżych, to jest aż o 17 proc. więcej w porównaniu do tego samego miesiąca przed rokiem.
Największy wzrost w eksporcie odnotowały pomidory, spore ilości wyeksportowanych warzyw stanowiły ponadto warzywa kapustne, papryka słodka czy sałata i cykoria. O 1 proc. w ujęciu ilościowym w porównaniu do analogicznego miesiąca roku 2011 wzrósł w maju 2012 wolumen eksportu świeżych, hiszpańskich owoców - do wielkości 557,8 tys. ton.

Najwięcej w omawianym okresie wysłano poza granicę owoców cytrusowych, arbuzów czy truskawek i melonów. W sumie jak podaje Fepex, w okresie od początku stycznia do końca maja 2012 Hiszpania wyeksportowała 5,1 mln ton owoców i warzyw za łączną sumę 3,77 mln euro. Tym samym w porównaniu do analogicznych pięciu miesięcy roku minionego odnotowała 4 proc. wzrost w ujęciu ilościowym i 5 proc. w ujęciu wartościowym w sprzedaży.


POWIĄZANE

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Centrum Kontroli i Prewencji...

„Nie żądamy przywilejów. Domagamy się prawa do pracy, do rozwoju, do stabilności...

Wiosna to nie tylko czas na przygotowania do sezonu turystycznego, ale też dosko...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę