biogaz_09_2025

Hiszpania: spada popyt na wołowinę

4 października 2011
FAMMU/FAPA podaje, że hiszpańscy sprzedawcy detaliczni obniżają ceny wołowiny, aby zachęcić konsumentów do zakupów oraz zatrzymać powolny spadek spożycia mięsa wołowego.
W poprzednim tygodniu jedna z sieci detalicznych działająca w Hiszpanii sprzedawała steki wołowe w cenie 6,99 euro/kg (około 30 zł/kg), które były niższe niż ceny piersi z kurczaków. W ostatnich 12 miesiącach spożycie wołowiny w Hiszpanii obniżyło się o 8 proc. do 6,5 kg/osobę.
Obecnie nic nie wskazuje na to, żeby doszło do zmiany trendów w sektorze wołowiny w Hiszpanii. Import mięsa oraz żywca nadal będzie spadał, produkcja pozostanie na stabilnym poziomie, natomiast producenci będą dążyć do zwiększenia eksportu, który pozwoli im na utrzymanie dochodowości produkcji.



POWIĄZANE

Miód coraz rzadziej kojarzony jest wyłącznie z tradycją i domową spiżarnią. Staj...

Raporty PPR – Analiza Polityczna Ursula von der Leyen na zakręcie historii? Głos...

„Raporty PPR – AgroEksport: Rosja 2024/25"  W lipcu 2025 roku obserwujemy wyraźn...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę