A_BIO_AGRO_950

Holandia eksportuje mniej warzyw i owoców

16 sierpnia 2012
Jak podała FAMMU/FAPA, w pierwszych pięciu miesiącach bieżącego roku o około 4 proc. zmniejszył się wolumen eksportowanych z Holandii świeżych owoców i warzyw (razem z eksportowaną cebulą oraz warzywami przemysłowymi) w stosunku do analogicznego okresu 2011 roku.
W sumie w okresie od stycznia do końca maja bieżącego roku Holendrzy wyeksportowali łącznie 759,0 tys. ton świeżych produktów ogrodnictwa wobec 792,0 tys. ton w analogicznym okresie minionego roku.

Najwięcej holenderskich owoców i warzyw zaimportowali w omawianym okresie Niemcy - 291,0 tys. ton wobec 390,0 tys. ton przed rokiem, a największym powodzeniem cieszyła się kapusta. Do wielkiej Brytanii wysłano o 9 proc. mniej produktów wobec pierwszych pięciu miesięcy minionego roku - łącznie 99,0 tys. ton, w tym najwięcej bakłażanów i jabłek.

Największy wzrost dostaw odnotowała w okresie styczeń - maj Rosja, która zwiększyła import produktów z Holandii aż o 42 proc. do wielkości 69,0 tys. ton, w tym najchętniej sprowadzane były gruszki, marchew oraz pomidory. Pozostałymi odbiorcami były ponadto Francja - 36,0 tys. ton, Szwecja - 42,0 tys. ton oraz Polska z wynikiem 31,0 tys. ton zaimportowanych z Holandii owoców i warzyw.



POWIĄZANE

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Centrum Kontroli i Prewencji...

„Nie żądamy przywilejów. Domagamy się prawa do pracy, do rozwoju, do stabilności...

Wiosna to nie tylko czas na przygotowania do sezonu turystycznego, ale też dosko...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę