biogaz_09_2025

Ile jest sera w serze dojrzewającym?

29 czerwca 2006

Wszystkie wojewódzkie inspektoraty Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych po raz kolejny przeprowaidzły kontrolę zakresie zafałszowań przetworów mlecznych tłuszczem obcym. Ogółem skontrolowano sery dojrzewające pochodzące z 46 zakładów produkcyjnych i 16 hurtowni. Stanowiło to 40,4% zakładów produkcyjnych i 4,2% hurtowni prowadzących sprzedaż serów dojrzewających na terenie kraju, zidentyfikowanych przez Inspekcję JHARS.

Kontrolą objęto:
- w zakresie oceny organoleptycznej - 193 partie serów dojrzewających o łącznej masie 86 448 kg;
- w zakresie oceny parametrów fizykochemicznych - 105 partii serów dojrzewających o łącznej masie 50 134 kg;
- w zakresie oceny zafałszowań serów dojrzewających tłuszczem obcym – 91 partii o łącznej masie 44 747 kg;
- w zakresie znakowania i paczkowania - 200 partii o łącznej masie 86 402 kg.

Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły:
- nieprawidłowych cech organoleptycznych – 4,1% partii (2,9% skontrolowanej w tym zakresie masy);
- nieprawidłowych parametrów fizykochemicznych – 8,6% partii (5,1% skontrolowanej w tym zakresie masy);
- zafałszowań serów dojrzewających tłuszczem obcym – 2,2% skontrolowanych w tym zakresie partii (1,1% skontrolowanej w tym zakresie masy);
Stwierdzono, iż 2 partie serów dojrzewających o łącznej masie 489 kg, zostały zafałszowane przez 2 producentów;
- niewłaściwego oznakowania – 29% partii (21,6% skontrolowanej w tym zakresie masy).

W związku z zaistniałymi nieprawidłowościami:
- wydano 12 decyzji administracyjnych dotyczących partii o łącznej masie 4 614 kg;
- wszczęto 7 postępowań administracyjnych;
- zastosowano 7 mandatów, w łącznej kwocie 1 400 zł;
- przekazano 13 spraw do właściwych miejscowo wojewódzkich inspektoratów IJHARS;
- przekazano 3 sprawy do Okręgowego Urzędu Miar.


POWIĄZANE

Prawie 1,6 mld euro – tyle mają wynieść roczne oszczędności dla rolników po upro...

Podczas Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia Członków została wybrana nowa Rada Nadz...

Coraz większą popularność zyskują nowoczesne produkty na bazie naturalnych skład...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę