Informacja nt. sytuacji na
rynku wieprzowiny i drobiu
W związku z nadwyżką wieprzowiny na rynku prowadzone są następujące działania:
Od kilku lat utrzymuje się wyraźny wzrost produkcji mięsa drobiowego. W
2003 roku produkcja wyniosła blisko 900 tys. ton, tj. o ok. 10% więcej w
stosunku do roku poprzedniego. Pomyślna koniunktura w drobiarstwie jest wynikiem
m.in. korzystnej sytuacji w eksporcie. W roku ubiegłym, od stycznia do
października, wyeksportowano blisko 75 tys. ton mięsa, tj. dwukrotnie więcej niż
w analogicznym okresie roku poprzedniego. W I dekadzie stycznia br. wykorzystano
cały bezcłowy kontyngent unijny (46800 ton), który przyznany został Polsce w
ramach porozumienia „double zero” określony na rok gospodarczy 2003/2004.
Minister rolnictwa i rozwoju wsi Wojciech Olejniczak zwrócił się do Komisji
Europejskiej o
rozszerzenie tego kontyngentu jeszcze do czasu akcesji,
pozwoliłoby to na utrzymanie warunków eksportu mięsa drobiowego do krajów UE. W
wystąpieniach do Komisji Europejskiej proponowane są różne warianty rozwiązań
umożliwiające podtrzymanie eksportu na rynki Unii - wprowadzenie przed akcesją
pełnej wzajemnej liberalizacji obrotów mięsem i przetworami drobiowymi lub
wzajemne zawieszenie stawek celnych w obrotach mięsem
drobiowym.