Ptak_Waw_CTR_2024

Jadalna bawełna

24 listopada 2006

Bawełna na cele konsumpcyjne? To już nie mrzonki naukowców, a rzeczywistość. Badacze z Uniwersytetu w Teksasie założyli plantację bawełny, której ziarno nadaje się do wyrobu mąki na chleb. Biotechnologiczne osiągnięcie daje dużo nadziei, szczególnie dla biednych, afrykańskich krajów.

Biotechnolodzy przekonują, że ziarna jadalnej bawełny smakują bardzo dobrze, lepiej niż soja. Do tej pory bawełna była wykorzystywana jedynie w przemyśle odzieżowym a jej odpady na cele paszowe. Związki, które zawiera są szkodliwe dla zdrowia człowieka.

Jednak naukowcy wyodrębnili gen, który jest odpowiedzialny za produkcje szkodliwych dla ludzi substancji. Na świecie produkuje się obecnie 44 miliony ton nasion bawełny rocznie. Jednak wprowadzenie nowych, nadających się do konsumpcji ziaren potrwa przynajmniej dekadę - oceniają eksperci.


POWIĄZANE

Decyzja o zainstalowaniu kotła na ekogroszek może znacząco wpłynąć na komfort i ...

W minionym roku na polskich drogach w czasie Wszystkich Świętych doszło do 118 w...

Przechowywanie warzyw w odpowiednich warunkach to klucz do zachowania ich świeżo...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę