OPOLAGRA_2025

Jadalna bawełna

24 listopada 2006

Bawełna na cele konsumpcyjne? To już nie mrzonki naukowców, a rzeczywistość. Badacze z Uniwersytetu w Teksasie założyli plantację bawełny, której ziarno nadaje się do wyrobu mąki na chleb. Biotechnologiczne osiągnięcie daje dużo nadziei, szczególnie dla biednych, afrykańskich krajów.

Biotechnolodzy przekonują, że ziarna jadalnej bawełny smakują bardzo dobrze, lepiej niż soja. Do tej pory bawełna była wykorzystywana jedynie w przemyśle odzieżowym a jej odpady na cele paszowe. Związki, które zawiera są szkodliwe dla zdrowia człowieka.

Jednak naukowcy wyodrębnili gen, który jest odpowiedzialny za produkcje szkodliwych dla ludzi substancji. Na świecie produkuje się obecnie 44 miliony ton nasion bawełny rocznie. Jednak wprowadzenie nowych, nadających się do konsumpcji ziaren potrwa przynajmniej dekadę - oceniają eksperci.


POWIĄZANE

Kilka dekad temu, kiedy grypa ptaków była jedynie odległym zagrożeniem, nikt nie...

Rząd Donalda Tuska uzyskał wczoraj w Sejmie wotum zaufania, jednak z sondażu Uni...

Podpisana została pierwsza umowa w ramach unijnego instrumentu gwarancji kredytó...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę