Bank Gospodarki Żywnościowej podał, że w grudniu 2014 r. Komisja Europejska (KE) opublikowała swój coroczny raport, w którym zostały przedstawione prognozy dotyczące rozwoju sytuacji na wybranych rynkach rolnych w perspektywie kolejnych 10 lat (''Prospects for EU agricultural markets and income 2014-2024'').
W przypadku rynku roślin oleistych, autorzy raportu oczekują, że w 2024 r. ich zbiory wyniosą ok. 32 mln t. W stosunku do średniej z ostatnich 3 lat zwiększą się o niecałe 6 proc., tj. o 1,7 mln t. Prognozowany wzrost produkcji będzie zatem znacznie niższy niż odnotowany w minionym dziesięcioleciu, gdy napędzał go dynamicznie rozwijający się sektor biodiesla. Hamująco na wzrost zbiorów w najbliższych latach będzie wpływać z jednej strony stabilizujący się popyt na oleje roślinne wykorzystywane w sektorze biopaliw, a z drugiej ograniczenia agrotechniczne nie pozwalające na znaczące zwiększenie powierzchni upraw.
Według ekspertów KE, w strukturze produkcji roślin oleistych w UE w najbliższej dekadzie, tak jak obecnie, będzie dominować rzepak, z udziałem ok. 2/3 (jego zbiory w 2024 r. mają wynieść ok. 21,5 mln t). Powierzchnia jego upraw ustabilizuje się na poziomie ok. 6,7 mln ha. W przypadku plonów, autorzy raportu, spodziewają się, że wyniosą one przeciętnie 3,2 t/ha w 2024 r. wobec 3,1-3,3 t/ha w latach 2012-2014. O ile w starych państwach członkowskich wydajność rzepaku pozostanie raczej stabilna, o tyle w nowych powinna stopniowo się zwiększać.
Drugą najpopularniejszą rośliną oleistą uprawianą w UE pozostanie słonecznik. Jego zbiory w 2024 r. mają wynieść ok. 9 mln t wobec ok. 7,5-9,0 mln t przeciętnie w latach 2012-2014.
Unijne zbiory soi, wg autorów raportu, w 2024 r. mogą wynieść 1,5 mln t wobec 0,9-1,4 mln t przeciętnie w latach 2012-2014.
Warto dodać, że w prognozowanym horyzoncie czasowym, UE pozostanie nadal importerem netto nasion oleistych (głównie soi), śrut (śruty sojowej) oraz olejów roślinnych (przede wszystkim oleju palmowego).
5916185
1