Biogaz_III Forum 2025

Japończycy jedzą więcej wołowiny

29 grudnia 2014
FAMMU/FAPA podała, że w październiku br. spożycie mięsa wołowego w Japonii ukształtowało się na poziomie 75,2 tys. ton, tj. było o 3 proc. większe niż przed rokiem.
Konsumpcja mięsa pochodzącego z importu wzrosła o 6 proc. do 44,8 tys. ton. W pierwszych dziesięciu miesiącach 2014 r. spożycie tego gatunku mięsa w Japonii wyniosło łącznie prawie 714 tys. ton, tj. było o 3 proc. większe niż w analogicznym okresie przed rokiem. Osiągnęło ono zarazem drugi najwyższy poziom notowany od 2013 r.

Trzeba przy tym podkreślić, że wzrost ten został osiągnięty za sprawą zwiększonego importu, który zwyżkował w okresie styczeń-październik br. o 5 proc. do 431,5 tys. ton. Importowana wołowina pochodziła przede wszystkim z Australii oraz Stanów Zjednoczonych.



POWIĄZANE

W czasach, gdy europejskie rolnictwo stoi w obliczu bezprecedensowych wyzwań – o...

Polska sprzeciwia przedłużeniu umowy UE–Ukraina o transporcie drogowym. Uderza o...

Czerwiec w tym roku stoi pod znakiem wyborów. Niektórzy głosowali sercem, inni r...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę