aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

JHARS skontrolowała jakość handlowa świeżych owoców i warzyw

27 września 2005
W II kwartale 2005 roku wojewódzkie inspektoraty JHARS przeprowadziły kontrolę jakości handlowej świeżych owoców i warzyw. Ogółem skontrolowano 802 partie świeżych owoców i warzyw o łącznej masie 216 964 kg...

Celem kontroli było zbadanie zagadnień, związanych z jakością handlową świeżych owoców i warzyw, w tym przede wszystkim kontrola:

  • zgodności z wymaganiami jakościowymi określonymi w rozporządzeniach Komisji (WE) dla poszczególnych owoców i warzyw,
  • prawidłowości znakowania z uwzględnieniem rozporządzenia Rady (WE) Nr 48/2003 z dnia 10 stycznia 2003 roku ustanawiającego zasady mające zastosowanie do mieszanek różnych rodzajów świeżych owoców i warzyw w tych samych opakowaniach przeznaczonych do sprzedaży,
  • sposobu składowania i transportu świeżych owoców i warzyw, zapewniającego zachowanie właściwej jakości handlowej.

Kontrolą objęto wybrane gatunki świeżych owoców i warzyw, podlegające wspólnej organizacji rynku UE, ze szczególnym uwzględnieniem sezonowości podaży.

Skontrolowane świeże owoce i warzywa pochodziły z 127 magazynów i obiektów hurtowych składujących ww. produkty, zlokalizowanych na terenie całego kraju.

Ogółem skontrolowano 802 partie świeżych owoców i warzyw o łącznej masie 216 964 kg, w tym:

  • 565 partii świeżych warzyw o łącznej masie 159 864 kg,
  • 237 partii świeżych owoców o łącznej masie 57 100 kg.

W toku kontroli ustalono, że:

  • 177 partii świeżych warzyw o łącznej masie 28 138 kg nie spełniało wymagań określonych w normach jakości handlowej, co stanowiło 18 % masy wszystkich skontrolowanych warzyw, w tym:
  • 1 369 kg świeżych warzyw nie spełniało wymagań jakościowych,
  • 27 269 kg świeżych warzyw nie spełniało wymagań dotyczących znakowania,
  • 53 partie świeżych owoców o łącznej masie 16 229 kg nie spełniało wymagań określonych w normach jakości handlowej, co stanowiło 28 % masy wszystkich skontrolowanych owoców, w tym:
  • 9 217 kg świeżych owoców nie spełniało wymagań jakościowych,
  • 6 699 kg świeżych owoców nie spełniało wymagań dotyczących znakowania.

Ponadto stwierdzono występowanie niżej wymienionych nieprawidłowości:

  • brak rejestracji parametrów temperatury i wilgotności, w pomieszczeniach służących do przechowywania owoców i warzyw, w 45 jednostkach, co stanowiło 35 % wszystkich skontrolowanych podmiotów,
  • niewłaściwe wyposażenie pomieszczeń magazynowych w sprzęt kontrolno-pomiarowy w 41 jednostkach, co stanowiło 32 % wszystkich skontrolowanych podmiotów,
  • nieprawidłowy sposób przechowywania opakowań zawierających świeże owoce i warzywa w 6 jednostkach, co stanowiło 5 % wszystkich skontrolowanych podmiotów,
  • brak aktualnych cech legalizacji wag w 3 jednostkach, co stanowiło 2 % wszystkich skontrolowanych podmiotów,
  • niewłaściwe zabezpieczenie pomieszczeń magazynowych przed szkodnikami w 3 jednostkach, co stanowiło 2 % wszystkich skontrolowanych podmiotów,
  • niewłaściwy stan techniczny pomieszczeń magazynowych w 1 jednostce, co stanowiło 1 % wszystkich skontrolowanych podmiotów,
  • brak zgłoszenia paczkowania produktów do właściwego urzędu miar w 3 jednostkach, co stanowiło 100% wszystkich skontrolowanych podmiotów, które paczkują świeże owoce i warzywa.

POWIĄZANE

Pelican Casino - Twoja przystań pełna emocji i korzyści Szukasz miejsca, gdzie m...

W odpowiedzi na pismo Zarządu Krajowej Rady Izb Rolniczych w sprawie zwrotu poda...

Do sądów w I kw. br. trafiło 21 tys. pozwów rozwodowych. Wzrost rdr. wynosi blis...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę