aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

JHARS skontrolowała jakość majonezów i sosów majonezowych

2 sierpnia 2005
Kontrola przeprowadzona przez Inspekcję w II kwartale 2005 roku miała na celu zbadanie jakości handlowej majonezów i sosów majonezowych, ze szczególnym uwzględnieniem jakości majonezów i sosów majonezowych, prawidłowości znakowania opakowań jednostkowych, prawidłowości paczkowania oraz warunków składowania i transportu.

Wszystkie wojewódzkie inspektoraty JHARS przeprowadziły w terminie od 4 do 31 maja 2005 roku kontrolę jakości handlowej majonezów i sosów majonezowych. Kontrola objęła 60 podmiotów gospodarczych, w tym 20 zakładów produkcyjnych i 40 hurtowni.

Skontrolowano:

  • 163 partie majonezów i sosów majonezowych, w tym 127 partii majonezów i 36 partii sosów majonezowych reprezentujących masę 66 966 kg oraz objętość 62 542 l
  • w zakresie zgodności jakości z deklaracja producenta,
  • 300 partii majonezów i sosów majonezowych reprezentujących masę 389 622 kg oraz objętość 81 058 l
  • w zakresie prawidłowości znakowania.

Do najistotniejszych nieprawidłowości stwierdzonych w trakcie kontroli należą:

  • obniżony poziom jakości 6 próbek majonezów (tj. 3,9 % ogółem skontrolowanych) reprezentujących partie o masie 1 302 kg (tj. 2,4 % masy ogółem skontrolowanych), pobranych w 4 podmiotach gospodarczych (tj. 6,7 % ogółem skontrolowanych),
  • obniżony poziom jakości 2 próbek sosów majonezowych (tj. 5,5 % ogółem skontrolowanych) reprezentujących partie o masie 866 kg, tj. 7,3 % masy ogółem skontrolowanych), pobranych w 2 podmiotach gospodarczych (tj. 3,3 % ogółem skontrolowanych),
  • niezgodne z przepisami znakowanie:
  • 51 partii majonezów i sosów majonezowych (tj. 35,1 % ogółem skontrolowanych) o łącznej masie 21 748 kg, (tj. 5,6 % masy ogółem skontrolowanych),
  • 35 partii majonezów i sosów majonezowych (tj. 23 % ogółem skontrolowanych) o łącznej objętości 46 386 l (tj. 57,2 % masy ogółem skontrolowanych),
  • brak zgłoszenia dyrektorowi Okręgowego Urzędu Miar prowadzenia paczkowania wyrobów w przypadku 5 zakładów produkcyjnych, tj. 25 % ogółem skontrolowanych zakładów,
  • brak wdrożonego systemu kontroli wewnętrznej ilości towaru paczkowanego w 4 zakładach, tj. 20 % ogółem skontrolowanych zakładów,
  • stosowanie wagi o nieaktualnych cechach legalizacji w przypadku 1 producenta, tj. 5 % ogółem skontrolowanych zakładów,
  • brak zgłoszenia działalności gospodarczej do właściwych, wojewódzkich inspektorów JHARS w 26 podmiotach gospodarczych, tj. 43,3 % skontrolowanych.

W związku z ustaleniami kontroli:

  • zastosowano 11 mandatów o łącznej wysokości 2 750 zł,
  • wydano 1 decyzję administracyjną dotyczącą 405 kg majonezu o wartości 3 612,60 zł,
  • w stosunku do 3 producentów wszczęto postępowanie administracyjne,
  • wystosowano 6 informacji o stwierdzonych podczas kontroli nieprawidłowościach do wojewódzkich inspektoratów JHARS właściwych ze względu na siedzibę producenta.

POWIĄZANE

Łączna powierzchnia uprawy kukurydzy w Polsce w roku 2023 przekroczyła 1,8 mln h...

MSD Animal Health zaprasza do konkursu “Pignnovation Award”  Udział mogą wziąć u...

Rada Polityki Pieniężnej podjęła wczoraj decyzję o utrzymaniu stóp procentowych ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę