OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

JHARS skontrolowała sprzedawaną kawę

13 maja 2005

Celem kontroli było sprawdzenie jakości handlowej sprzedawanej kawy palonej (ziarnistej i mielonej) oraz kawy rozpuszczalnej.

Głównym celem kontroli było stwierdzenie miedzy innymi:

  • jakości kawy w zakresie zgodności z wymaganiami określonymi w rozporządzeniu MRiRW z dnia 27 lutego 2003 roku w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej ekstraktów kawy i ekstraktów cykorii (Dz. U. Nr 52, poz. 463 z późniejszymi zmianami),
  • jakości kawy w zakresie zgodności z wymaganiami, których spełnienie zostało zadeklarowane przez producenta,
  • prawidłowości znakowania opakowań z uwzględnieniem rozporządzenia MRiRW z dnia 16 grudnia 2002 roku w sprawie znakowania środków spożywczych i dozwolonych substancji dodatkowych (Dz. U. Nr 220, poz. 1856 z późniejszymi zmianami),
  • prawidłowości paczkowania towaru na zgodność z wymaganiami określonymi w ustawie z dnia 6 września 2001 roku o towarach paczkowanych (Dz. U. Nr 128, poz. 1409 z późniejszymi zmianami),
  • sposobu składowania i transportu surowców oraz wyrobów gotowych, zapewniającego zachowanie właściwej jakości handlowej.

Kontrolą w zakresie prawidłowości znakowania objęto ogółem 169 partii opakowań jednostkowych kawy o łącznej masie 99 158,6 kg oraz przeprowadzono analizy laboratoryjne 136 próbek kawy reprezentujących łączną masę 78 006,8 kg.

W wyniku kontroli stwierdzono:

  • niezgodną z deklarowaną przez producentów jakość handlową 6 próbek kawy reprezentujących partie o łącznej masie 628,6 kg, co stanowi 4,4% próbek poddanych analizom laboratoryjnym,
  • niewłaściwe oznakowanie opakowań jednostkowych 44 partii kawy o łącznej masie 21 389,6 kg , co stanowi 26% ogółem skontrolowanych partii, • niezgodne z wymogami znakowanie worków z ziarnem kawy zielonej w 4 palarniach kawy, tj. w ponad 22% ogółem skontrolowanych palarni,
  • niewłaściwe warunki składowania surowców w 7 palarniach kawy, tj. w prawie 39% ogółem skontrolowanych palarni,
  • niewłaściwe warunki składowania wyrobów gotowych w 14 jednostkach, tj. w prawie 39 % ogółem skontrolowanych, w tym 5 palarniach kawy oraz 9 hurtowniach,
  • stosowanie urządzeń pomiarowych bez aktualnych cech legalizacji w 2 palarniach, tj. w ponad 11% ogółem skontrolowanych palarni,
  • niedokonanie zgłoszenia działalności gospodarczej do właściwego, wojewódzkiego inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych – 10 jednostek, tj. prawie 28% ogółem skontrolowanych podmiotów, w tym 8 hurtowni i 2 palarnie,
  • niedokonanie zgłoszenia paczkowania produktów do właściwego Urzędu Miar – 4 palarnie kawy, tj. ponad 22% ogółem skontrolowanych palarni.

W związku ze stwierdzonymi w trakcie kontroli nieprawidłowościami, organy wojewódzkich inspektorów JHARS wydały 8 decyzji administracyjnych obejmujących 8 partii kawy reprezentujących łącznie 1 647,7 kg oraz nałożyły 9 mandatów karnych w łącznej wysokości 1 450,00 zł.


POWIĄZANE

Po słabym 2024 roku, finansowanie maszyn i urządzeń rolniczych na początku tego ...

Sztuczna inteligencja (AI). Mamy przyjemność przedstawić Państwu rozmowę z ekspe...

Jak informuje ARiMR, indywidualni pszczelarze i zrzeszające ich organizacje już ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę