OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Konina w wyrobach wołowych ?

3 grudnia 2015
W ramach realizacji działań wynikających z Decyzji Wykonawczej Komisji z dnia 19 lutego 2013 roku w odniesieniu do pomocy finansowej Unii na rzecz skoordynowanego planu kontroli w celu ustalenia skali występowania oszukańczych praktyk przy wprowadzaniu do obrotu określonych rodzajów żywności, w dniu 1 marca 2013 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych oraz Inspekcja Handlowa rozpoczęły urzędową kontrolę żywności przeznaczonej dla konsumenta końcowego lub zakładów żywienia zbiorowego, etykietowanej jako zawierająca wołowinę.
Do 6 marca 2013 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych pobrała 59 próbek, natomiast Inspekcja Handlowa pobrała 42 próbki do badań laboratoryjnych w zakresie identyfikacji surowców mięsnych na podstawie analizy DNA. Pobrane próbki będą badane pod kątem obecności niezadeklarowanego surowca końskiego w przetworach z wołowiny – informuje Stanisław Kowalczyk  - Główny Inspektor JHARS.



POWIĄZANE

Związek Pracodawców Transport i Logistyka Polska (TLP) alarmuje: Bruksela finali...

Konsumenci zwracają większą uwagę na jakość i pochodzenie owoców i warzyw, chętn...

Z najnowszego komunikatu Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi opublikowanym w PA...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę