biogaz_09_2025

Łosoś ością niezgody

9 kwietnia 2004

Norweski hodowlany czy bałtycki naturalny? Duńczycy zakazali rybakom połowu łososi z powodu przekroczonych norm dioksyn w ich mięsie. Problem w tym, że badania wykonuje się w Norwegii, która jest największym eksporterem łososia hodowlanego na świecie.

Czy Norwegowie chcą w ten sposób wyeliminować konkurencję? To jest mutant, a nie naturalnie żyjąca dzika ryba - mówią polscy rybacy, zdecydowanie polecając bałtyckiego łososia.

O "wadach" łososi ze sztucznych hodowli przekonani są też brytyjscy i kanadyjscy naukowcy. Ich zdaniem stężenie rakotwórczych substancji chemicznych w ich mięsie jest 10-krotnie wyższe niż w dziko żyjących rybach.

W sztucznych hodowlach łososie karmione są odpadkami ryb, w resztkach tych są już złogi metali i trujących związków; w ten sposób koło się zamyka i coraz więcej trucizn osadza się w ciałach ryb.

Najbardziej szkodliwe są dioksyny oraz tzw. PCB, czyli polichlorowane bifenyle. Dłuższe spożycie PCB prowadzi do uszkodzenia nerwów oraz systemu immunologicznego


POWIĄZANE

Miód coraz rzadziej kojarzony jest wyłącznie z tradycją i domową spiżarnią. Staj...

Raporty PPR – Analiza Polityczna Ursula von der Leyen na zakręcie historii? Głos...

„Raporty PPR – AgroEksport: Rosja 2024/25"  W lipcu 2025 roku obserwujemy wyraźn...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę