A_BIO_AGRO_950

Mięso na świecie tanieje

5 stycznia 2016
Zdaniem ekspertów Banku Gospodarki Żywnościowej, według danych FAO opublikowanych 6 grudnia br. światowe ceny surowców rolnych, w tym ceny mięsa, wykazywały w listopadzie niewielką tendencję zniżkową.
Dla rynku mięsnego istotny był listopadowy spadek cen zbóż (o ok. 1,5 proc.) i mięsa, w tym szczególnie wieprzowiny o 2,2 proc. Indeks cen mięsa z listopada był nadal o 5 proc. wyższy od najniższego poziomu zanotowanego w lipcu tego roku.

Łącznie średnie ceny mięsa w pierwszych jedenastu miesiącach 2012 były one tylko o 1 proc. niższe niż przed rokiem. Warto jednak zauważyć, że doszło do różnokierunkowych zmian w poziomie cen na poszczególnych kontynentach, jednak zmiany te wzajemnie się równoważyły.



POWIĄZANE

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Centrum Kontroli i Prewencji...

„Nie żądamy przywilejów. Domagamy się prawa do pracy, do rozwoju, do stabilności...

Wiosna to nie tylko czas na przygotowania do sezonu turystycznego, ale też dosko...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę