A_BIO_AGRO_950

Mięso w ciągu 10 lat zdrożało o ponad 75 proc.

3 grudnia 2015
Jak podał Bank Gospodarki Żywnościowej, według danych Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) indeks cen mięsa we wrześniu osiągnął poziom 175,7 punktów, co oznacza, że średnie ceny mięsa na świecie wyrażone za pomocą indeksu były o 75,7 proc. wyższe niż średnio w latach 2002-2004.

Co więcej od sierpnia br. indeks cen mięsa wzrósł o 0,9 proc., co było głównie związane ze wzrostem cen drobiu. We wrześniu za drób płacono średnio 2,8 proc. więcej niż miesiąc wcześniej.
Był to znacznie większy wzrost cen, niż obserwowane w omawianym okresie zmiany cen dla bydła oraz owiec. Ceny wieprzowiny pozostały na tym samym poziomie. Ocenia się, że obserwowany wzrost cen drobiu był spowodowany w głównej mierze przez czynniki popytowe oraz zmiany kursów walutowych. Z kolei w przypadku cen wołowiny rosnący popyt w Azji, w tym Japonii, znalazł odzwierciedlenie w podwyżce cen na tych rynkach.



POWIĄZANE

Pan Grzeogorza Jedamski, rolnik emeryt od kilku lat zabiego o sprawiedliwą wysok...

Chaber bławatek (Centaurea cyanus L.), nazywany potocznie bławatkiem, to jeden z...

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Centrum Kontroli i Prewencji...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę