biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Mikrobrowary rosną w siłę

24 stycznia 2015
Jak podała ,,Rzeczpospolita'', polski rynek piwa wchodzi w nowy etap. Browary regionalne coraz uważniej przyglądają się temu, co dzieje się w browarach rzemieślniczych, choć te drugie nie są przez te pierwsze traktowane jako bezpośrednia konkurencja.
Moda na browary regionalne w Polsce zapoczątkowana została kilka lat temu, za sprawą takich browarów, jak Ciechan czy Amber, które rzuciły rękawicę dużym koncernom. Jednak zdaniem Macieja Chołdrycha, prezesa Piwoznawców.pl, teraz więcej niż w browarach regionalnych dzieje się w mikrobrowarach. Jak mówi, rewolucja, jaką zawdzięczamy browarom rzemieślniczym, jest z korzyścią dla wizerunku piwa i kultury jego picia.

Dla odmiany, Marek Jakubiak, prezes Browarów Regionalnych Jakubiak (właściciel m.in. Ciechana), przewiduje, że moda na piwa z browarów rzemieślniczych, bazujące na dużej ilości amerykańskiego chmielu, przetrwa w Polsce nie dłużej, niż pięć lat. Również Krzysztof Panek, prezes Browaru Fortuna, nie uważa mikrobrowarów za swoich rywali.

Jak jednak mówi "Rzeczpospolitej" Adam Bogacz, prezes ABK Consulting, browary regionalne nie mogą sobie pozwolić na ignorowanie mikrobrowarów. Jego zdaniem, to małe browary - zwłaszcza browary kontraktowe - narzucają dziś tempo zmian na rynku.


POWIĄZANE

W polskiej polityce wiejskiej i społecznej wrze coraz mocniej. Do redakcji ppr.p...

To, co wydarzyło się 15 sierpnia w województwie opolskim, wstrząsnęło środowiski...

Wśród najpopularniejszych gatunków lipca Kantar Polska wymienia pomidory, ziemni...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę