OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Mniej ryb w konserwie i prezerwie

26 listopada 2009

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, która funkcjonuje od 1 stycznia 2003 roku co jakiś czas informuje o wynikach przeprowadzonych kontroli żwynosci. Działania IJHARS obejmują przede wszystkim ochronę konsumentów i walkę z zafałszowaniami na rynku produktów żywnościowych, eliminację nieuczciwej konkurencji producenckiej oraz promocję jakości polskiej żywności poprzez propagowanie znaków i certyfikatów jakości. Ostatnio kontrolą objęto jakość handlową konserw rybnych, prezerw rybnych, past rybnych oraz marynat rybnych w zakresie zgodności z obowiązującymi przepisami oraz deklaracjami producentów.

W wyniku kontroli stwierdzono, że nieprawidłowa jakość handlowa w zakresie parametrów fizykochemicznych dotyczyła głównie konserw rybnych. Badania wykazały m.in. zaniżoną zawartość mięsa ryby i składników wymienionych w nazwie produktu oraz zawyżoną zawartość tłuszczu. Nieprawidłowości te mogą świadczyć o stosowaniu przez producentów przetworów rybnych nieuczciwych praktyk handlowych. Przez to do konsumentów trafiają produkty rybne o obniżonej jakości, zarówno handlowej jak i odżywczej

Przykładowo w skontrolowanych partiach konserw rybnych kontrolerzy stwierdzili zaniżoną zawartość mięsa ryby o 1-20 punktów procentowych (p.p.), fasoli – 11 p.p. groszku – 7 p.p. natomiast zawyżoną zawartość tłuszczu – o 4-12 p.p. czy wodnistej zawiesiny w oleju – o 11 p.p.

W tym miejscu należy się wyjaśnienie pojęcia punkt procentowy. Punkt procentowy (w skrócie p.p.) używany jest do nominalnego wyrażenia zmian wartości zjawisk również wyrażanych w procentach, takich jak: inflacja, stopa procentowa itp. Słowo punkt, choć często pomijane w mowie potocznej, jest konieczne ze względu na matematyczą poprawność. Na przykład: bank podniósł stopę oprocentowania kredytu z 10% do 11%, w takim razie podniósł o 1 p.p. ale o 10% (1/10=0,1 czyli 10%).

Wracając do ryb - inspektorzy IJHARS w skontrolowanych partiach marynat rybnych stwierdzili zaniżoną zawartość mięsa ryby o 12 p.p. i zaniżoną zawartość mieszanki warzywnej, składającej się z cebuli i papryki oraz grzybów o 26 p.p. Z kolei w skontrolowanych partiach prezerw rybnych stwierdzono zaniżoną zawartość mięsa ryby o 5-9 p.p. i zaniżoną zawartość części stałych o 4 p.p.

I kolejne wyjaśnienie - prezerwy rybne to przetwory rybne utrwalone głównie przez solenie i ewentualnie za pomocą dozwolonych substancji dodatkowych, zamknięte w hermetycznych opakowaniach, nie poddawane sterylizacji.Dopuszcza się, w celu przedłużenia trwałości prezerw, stosowanie kwasu benzoesowego i jego soli sodowej albo kwasu sorbowego lub jego soli: sodowej, potasowej bądź wapniowej, w ilości łącznej nie przekraczającej 0,1 g na 100 g produktu, w przeliczeniu na odpowiedni kwas. Prezerwy rybne są najczęściej pakowane w puszki metalowe, słoiki Twist-Off, opakowania z tworzyw sztucznych lub inne, dopuszczalne przez władze sanitarne do stosowania.Prezerwy powinny być przechowywane w pomieszczeniach o temperaturze 0-5 stopni C i wilgotności względnej do 80%; bez gwałtownych zmian temperatury i wilgotności.

W związku z zaistniałymi nieprawidłowościami w zakresie jakości handlowej przetworów rybnych, wojewódzkie inspektoraty JHARS wydały 27 decyzji administracyjnych, w tym między innymi 5 decyzji nakładających kary pieniężne na łączna kwotę 12 281 złotych, tj.:

      1. 3 decyzje nakładające kary pieniężne z tytułu wprowadzenia do obrotu zafałszowanego artykułu rolno-spożywczego na łączną kwotę 8 044 złotych,
      2. 2 decyzje nakładające kary pieniężne z tytułu wprowadzenia do obrotu artykułu rolno-spożywczego nieodpowiadającego jakości handlowej na łączną kwotę 4 237 złotych.

POWIĄZANE

Ministerstwo Cyfryzacji i Centralny Ośrodek Informatyki przed wyborami prezydenc...

Zespół Zarządzania Kryzysowego MRiRW, koordynujący działania zabezpieczające prz...

Wspólna deklaracja10. szczytu Inicjatywy TrójmorzaWarszawa, 29 kwietnia 2025 r. ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę