A_BIO_AGRO_950

Mniejszy krajowy przerób rzepaku

26 stycznia 2012
Eksperci Banku Gospodarki Żywnościowej podali, że w październiku 2011 roku odnotowano dalszy spadek krajowego przerobu rzepaku. Jak podaje IERiGŻ w swojej ostatniej publikacji Rynek rolny, w miesiącu tym zakłady zatrudniające co najmniej 50 pracowników wytworzyły 46,5 tys. t surowego oleju rzepakowego, czyli o ponad 1 proc. mniej w porównaniu z wrześniem i o prawie 22 proc. mniej w stosunku do analogicznego okresu w 2010 roku.
Dostępne dane wskazują, że od początku bieżącego sezonu 2011/2012 - w miesiącach lipiec -październik 2011 - łączna produkcja oleju rzepakowego surowego wyniosła 182,3 tys. t wobec 231,2 tys. t w tym samym okresie 2010 roku (spadek o 21 proc.).



POWIĄZANE

Specjalistka ds. żywienia mówi o szkodliwych mitach dietetycznych  Dieta bezglut...

To tradycyjne powiedzenie zabawy halloweenowej wielu dzieciom kojarzy się z dobr...

Na rynku jaj w Polsce i w całej Europie zaczyna się robić naprawdę gorąco. Jak i...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę