A_BIO_AGRO_950

Mniejszy przerób rzepaku w Polsce

12 listopada 2011
Bank Gospodarki Żywnościowej podaje, że z informacji podanych przez IERIGŻ w biuletynie Rynek rolny z października br. wynika, że krajowy przerób rzepaku w pierwszych siedmiu miesiącach 2011 roku był mniejszy niż w analogicznym okresie poprzedniego roku.

Duże i średnie zakłady przemysłu tłuszczowego (liczące co najmniej 50 osób stałej załogi) wyprodukowały 295,0 tys. ton surowego oleju rzepakowego, tj. o blisko 10% mniej niż w analogicznym okresie poprzedniego roku.
Produkcja oleju rzepakowego rafinowanego wyniosła 247,5 tys. ton i była o 20% mniejsza niż przed rokiem. Zmalała zarówno produkcja oleju rzepakowego na cele jadalne (o ok. 18% do 188,1 tys. ton), jak i techniczne (o 28% do 59,4 tys. ton).



POWIĄZANE

St. Valentin, 11 listopada 2025 r. – Podczas tegorocznych targów Agritechnica 20...

Kot w domu to sama radość, a kilka kotów… jeszcze więcej radości! Te niezwykle i...

Pan Grzeogorza Jedamski, rolnik emeryt od kilku lat zabiego o sprawiedliwą wysok...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę