biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Na giełdach cukier zaczął tanieć

7 listopada 2012
Jak podała FAMMU/FAPA, druga połowa października przyniosła wyraźny spadek notowań cukru. W Nowym Jorku cukier surowy potaniał w ciągu ostatniego tygodnia o 2 proc. do 433,9 USD/t, a biały w Londynie stracił też 2 proc., spadając do 545,7 USD/t. W ujęciu dwutygodniowym spadki przekroczyły 7 proc., a w relacji rocznej ceny cukru surowego były niższe o 26 proc., a białego o 25 proc.
Powodem ostatnich przecen jest poprawa zaopatrzenia, głównie za sprawą większej podaży z Brazylii i Indii, a także mniejszego zapotrzebowania ze strony Rosji i Chin. Światowy bilans cukru, który trzeci sezon z rzędu będzie harakteryzować się nadwyżką produkcji nad konsumpcją, przemawia za dalszymi przecenami.



POWIĄZANE

Aleksandra Bednarek, sommelierka chleba, z wizytą w Polsce   Wielowymiarowa wizy...

W dzisiejszym świecie, gdzie tempo życia często utrudnia utrzymanie zdrowych naw...

Waszyngton, 12 sierpnia 2025 r. – Amerykański sekretarz rolnictwa Brooke L. Roll...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę