biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Najgorzej przezimowały: rzepak, rzepik i pszenica

5 stycznia 2016
Z badań polowych przeprowadzonych przez rzeczoznawców GUS pod koniec lutego wynika, że uprawy ozime w wielu rejonach w Polsce przezimowały znacznie gorzej niż w roku ubiegłym - informuje Bank Gospodarki Żywnościowej. Główną przyczyną wystąpienia strat były silne mrozy, duże wahania temperatury powietrza i wysuszające wiatry, a w mniejszym stopniu pleśń śniegowa i wyprzenia.
Ponadto uszkodzenia były spowodowane utrzymującymi się na polach zastoiskami wody na przedwiośniu. Znaczne wahania temperatury między dniem i nocą powodowały na przemian zamarzanie i rozmarzanie ornej warstwy gruntu.
Najgorzej przezimował rzepak i rzepik oraz pszenica, a jedynie nieco lepiej pozostałe gatunki zbóż. Jak ocenia GUS, w skali kraju do zaorania kwalifikowało się ponad 30 proc. powierzchni zasiewów zbóż ozimych, tj. powyżej 1,3 mln ha oraz blisko 30 pros. powierzchni rzepaku i rzepiku ozimego, czyli ok. 234 tys. ha.
Największe straty w powierzchni upraw rzepaku odnotowano w województwach łódzkim (ponad 90 proc.), lubuskim (70 proc.), kujawsko-pomorskim (powyżej 60 proc.) i wielkopolskim (blisko 50 proc.). Stosunkowo najmniejsze straty natomiast zaobserwowano w województwach podkarpackim, podlaskim i warmińsko-mazurskim.



POWIĄZANE

Elastyczna edukacja rolnicza zyskuje na znaczeniu. Kurs rolnika online to nie ty...

Sznurek do prasy rolniczej jest niezbędny do działania takich maszyn jak prasa k...

Rozpoczynając realizację przedsięwzięcia mogącego oddziaływać na środowisko, inw...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę