OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Najważniejsza jest PORZĄDNA ZAPRAWA!

28 sierpnia 2012
Zaprawa – jak sama nazwa wskazuje – służy do zaprawiania. Jednak to nie wszystko. Porządna zaprawa musi spełnić kilka bardzo istotnych warunków.

Po pierwsze: Porządna zaprawa ma czerwony kolor i skutecznie zabezpiecza przed różnymi groźnymi chorobami, które czyhają na powierzchni ziarna lub w glebie.
Po drugie: Porządna zaprawa bez problemu powinna poradzić sobie z takimi chorobami, jak zgorzele siewek, pleśń śniegowa, głownia pyląca, śnieć cuchnąca oraz pasiastość liści.
Po trzecie: Porządną zaprawę charakteryzuje skuteczne działanie, będące efektem połączenia dwóch porządnych substancji aktywnych, które działając razem, wzmacniają swoją moc. Zaprawę w dawce zgodnej z etykietą stosowania w zależności od rodzaju zboża rozpuszczamy w 400 ml (cztery setki) wody na każde 100 kg dobrze wyczyszczonego ziarna przeznaczonego do siewu.
Po czwarte: Porządna zaprawa jest w formie płynu, przez co znacznie ułatwia proces zaprawiania. Sam proces zaprawiania jest nieskomplikowany i właściwie każdy może go z powodzeniem przeprowadzić w swoim gospodarstwie – przy użyciu już tak prostego i ogólnie dostępnego urządzenia, jakim jest… popularna betoniarka. Profesjonaliści natomiast mogą się zaopatrzyć w profesjonalne zaprawiarki, do czego gorąco zachęcamy!



Dla powtórzenia istotnego faktu: Porządna zaprawa jest w płynie (a o takiej tu mówimy) i w związku z tym bardzo łatwo pokrywa ziarno, tym samym je zabezpieczając.
Ocenę prawidłowego zaprawienia ułatwia jej intensywnie czerwony kolor. Tak precyzyjnie i na czerwono zaprawione ziarno potraktowane porządną zaprawą spokojnie i bez obaw możemy wysiać na wcześniej starannie przygotowanym polu i mieć pewność, że będzie ono porządnie chronione od samego początku.



Na koniec jeszcze jeden istotny warunek: Porządną zaprawę można stosować we wszystkich zbożach!

Gospodarze! Być może zastanawiacie się, co konkretnie kryje się pod pojęciem „porządna zaprawa”?

Czas najwyższy na odpowiedź:

Kinto Duo 080 FS pasuje w 100%
do wszystkich wymienionych
powyżej cech PORZĄDNEJ ZAPRAWY.
Przekonało się już
o tym dziesiątki tysięcy rolników.

Zalecenia stosowania:
Pszenica ozima, pszenżyto ozime 200 ml/100 kg ziarna plus 400 ml wody
Jęczmień ozimy 250 ml/100 kg ziarna plus 400 ml wody
Żyto ozime 150 ml/100 kg ziarna plus 400 ml wody
Pszenica jara, jęczmień jary, pszenżyto jare 200 ml/100 kg ziarna plus 400 ml wody

Gatunek Patogen/Choroba Prochloraz
12 g/100 kg
Tritikonazol
4 g/100 kg
Kinto Duo
200 ml/100 kg
pszenica Pleśń śniegowa XXX   XXX
Fuzarium XXX XX XXX
Śnieć X XXX XXX
jęczmień Głownia pyląca   XXX XXX
Pasiastość liści* XXX   XXX
Plamistość siatkowa* XXX   XXX
Rynchosporioza* XX X XX
pszenżyto Fuzarium XXX XX XXX
żyto Fuzarium XXX XX XXX
Głownia źdźbłowa X XXX XXX
owies* Głownia   XXX XXX
Plamistość siatkowa XXX   XXX

* w trakcie rejestracji;
X – skuteczność niewystarczająca, XX – skuteczność średnia, XXX – skuteczność b. dobra

Obie substancje aktywne również dezynfekują glebę otaczającą ziarniak po wysiewie

Objawy chorób zbóż, od lewej: fuzarioza, pleśń śniegowa, śnieć cuchnąca, plamistość siatkowa jęczmienia i pasiastość liści jęczmienia.







POWIĄZANE

Związek Pracodawców Transport i Logistyka Polska (TLP) alarmuje: Bruksela finali...

Konsumenci zwracają większą uwagę na jakość i pochodzenie owoców i warzyw, chętn...

Z najnowszego komunikatu Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi opublikowanym w PA...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę