Jak podaje FAMMU/FAPA, według wstępnych danych federalnego biura ds. rolnictwa (BLE), w 2014 r. produkcja jaj w Niemczech wyniosła 13,8 mld szt. i w skali roku wzrosła o 0,7 proc.. Import jaj sięgnął 424 tys. ton i był prawie o połowę wyższy niż w 2000 r.
W ciągu ostatnich 14 lat eksport jaj zwiększył się o 70 proc. do 123 tys. ton. W 2014 r. przeciętny mieszkaniec Niemiec spożył 231 szt. jaj, co w skali kraju stanowiło łącznie 18,7 mld szt. Konsumpcja jaj w gospodarstwach domowych stanowiła około połowę całkowitej. Około 63 proc. spożywanych jaj pochodziło z wolierowego systemu utrzymania niosek, 25 proc. z wolnowybiegowego i 10 proc. z chowu ekologicznego.
Produkcja jaj w systemie małych grup niosek stanowi obecnie niewielki udział i wobec 2010 r. obniżyła się o 77 proc. Ekologiczna produkcja jaj wzrosła natomiast w tym czasie o 40 proc.