OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Niemcy wyrzucają rocznie 6,7 mln ton żywności

5 stycznia 2016
Mieszkańcy Niemiec wyrzucają każdego roku 6,7 miliona ton żywności - wynika z opublikowanych we wtorek badań Uniwersytetu w Stuttgarcie, które przeprowadzono na zlecenie ministerstwa rolnictwa i spraw konsumenckich w Berlinie.

Każdy Niemiec pozbywa się średnio 81,6 kilograma produktów spożywczych rocznie o wartości 235 euro. Na śmietnik trafia szczególnie dużo owoców, warzyw i pieczywa. 61 proc. odpadów spożywczych produkują gospodarstwa domowe. Na dużych konsumentów, jak restauracje, hotele czy szpitale przypada 19 proc., a na handel około 5 proc. odpadów spożywczych - szacują autorzy badań.

Wskazują też, że często wyrzucanie produktów spożywczych jest skutkiem zwykłego marnotrawstwa, niemądrych zakupów czy złego przechowywania. Jedną z przyczyn tej sytuacji może być to, że Niemcy przeznaczają na żywność znacznie mniej ze swoich zarobków, niż wielu europejskich sąsiadów; w zeszłym roku było to jedynie 11 proc., podczas gdy np. Włosi wydają na produkty spożywcze średnio ponad 15 proc. zarobków.

- Żyjemy w społeczeństwie nadmiaru i konsumpcji. W Niemczech i całej Europie zbyt wiele rzeczy się wyrzuca i niszczy - powiedziała niemiecka minister wyżywienia, rolnictwa i spraw konsumenckich Ilse Aigner, prezentując wyniki badań. Pod koniec marca jej ministerstwo rozpocznie kampanię informacyjną pod hasłem "Za dobre na śmietnik", aby ograniczyć marnotrawstwo żywności.




POWIĄZANE

Pogoda nie rozpieszcza producentów kukurydzy. Siewy na północy i w centrum kraju...

Gwałtowny wzrost niepewności w zakresie handlu i polityki gospodarczej, słabszy ...

Rolnictwo precyzyjne wprowadza nowe technologie, które rewolucjonizują podejście...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę