OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Normy unijne spełnia tylko 20 proc. przedsiębiorstw

27 stycznia 2004

W woj. warmińsko-mazurskim istnieje 177 zakładów przetwórstwa spożywczego, czyli drobiu, mięsa, mleka i ryb. Normy unijne spełnia niewiele ponad 20 proc. z nich. Te, które nie podniosą standardów, nie będą mogły eksportować swoich wyrobów.

Pod koniec stycznia inspektorzy unijni skontrolują zakłady przetwórcze w tym regionie. Już dziś rynki unijne są otwarte dla trzech zakładów przetwórstwa mięsa czerwonego, trzech mięsa białego, pięciu ryb, dwóch mleczarni i dwóch chłodni. 16 zakładów zdeklarowało, że nie zamierza podejmować trudu dostosowywania się do unijnych standardów. Są to małe masarnie, które produkują na lokalny rynek i w najbliższym czasie nie będą się rozbudowywać.

Nie stracą szansy eksportowania do Unii zakłady, które nie zdążą dostosować się przed końcem kwietnia br. Powinny jednak wystąpić o okres przejściowy. Nowo powstające będą mogły zrobić to również po przystąpieniu do UE.


POWIĄZANE

Związek Pracodawców Transport i Logistyka Polska (TLP) alarmuje: Bruksela finali...

Konsumenci zwracają większą uwagę na jakość i pochodzenie owoców i warzyw, chętn...

Z najnowszego komunikatu Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi opublikowanym w PA...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę