A_BIO_AGRO_950

O prognozach produkcji wołowiny w UE w 2012

22 listopada 2011
FAMMU/FAPA podaje, że w 2012 roku produkcja wołowiny w „starych" krajach UE może obniżyć się o około 3% do nieco ponad 7,1 mln ton. Spadek ten będzie wynikał z niższego poziomu produkcji we Francji, w Wielkiej Brytanii oraz w Irlandii. Produkcja we Francji obniży się prawdopodobnie o 4% do 1,51 mln ton.
Susza z początku br. przyczyniła się do likwidacji pogłowia stad bydła we Francji, co przełoży się na niższą produkcję wołowiny w przyszłym roku. W Wielkiej Brytanii wytwórczość tego gatunku mięsa może zmniejszyć się o 6% do 881 tys. ton. Większy spadek produkcji nastąpi prawdopodobnie w I połowie 2012 roku. Podobnej dynamiki spadku produkcji, co w Wielkiej Brytanii, można oczekiwać także w Irlandii.



POWIĄZANE

Pan Grzeogorza Jedamski, rolnik emeryt od kilku lat zabiego o sprawiedliwą wysok...

Chaber bławatek (Centaurea cyanus L.), nazywany potocznie bławatkiem, to jeden z...

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Centrum Kontroli i Prewencji...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę