A_BIO_AGRO_950

Ocalić tuńczyka

24 stycznia 2007

W Kobe eksperci z całego świata zastanawiają się, jak ocalić tuńczyki przed wyginięcie. Zapotrzebowanie na ten gatunek ryb rośnie z roku na rok, w przeciwieństwie do zasobów. Od połowy lat siedemdziesiątych, populacja tuńczyków zmniejszyła się o prawie połowę.

Na konferencji w Kobe spotkały się zarówno komercyjne firmy, handlujące rybami, przedstawiciele ekologów i wysłannicy rządowi. Nie przez przypadek spotkanie odbywa się w Japonii. To największy konsument tuńczyków na całym świecie.

Jednak moda na azjatyckie menu dotarła do innych zakątków świata. W Europie japońskich restauracji przybywa w szybkim tempie, a wraz z tą modą zwiększa się zapotrzebowanie na niektóre gatunki ryb. To jeden z najbardziej obleganych targów w Paryżu. Zainteresowanie mięsem tuńczyków czerwonych nie słabnie, mimo wysokiej ceny.


POWIĄZANE

Pan Grzeogorza Jedamski, rolnik emeryt od kilku lat zabiego o sprawiedliwą wysok...

Chaber bławatek (Centaurea cyanus L.), nazywany potocznie bławatkiem, to jeden z...

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Centrum Kontroli i Prewencji...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę