biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Od ziarna do rumianych bochenków

24 lipca 2003

"Dawne i współczesne sposoby wypieku chleba - od ziarna do rumianych bochenków" - taką apetyczną wystawę można oglądać w Muzeum Ziemi Wieluńskiej. Niektóre elementy ekspozycji są naprawdę smakowite a wystawa ciekawie zaaranżowana.

Na początek okazały bochen powitalny, tradycyjnie z solą. Tuż za nim usytuowano skarb z wykopalisk w Walkowie-Kurnicy w powiecie wieluńskim, dziewięć sierpów z trzeciego wieku naszej ery.

Eksponaty przedstawiają kolejne etapy wypieku chleba. Można też obejrzeć stroje chłopów wysiewających zboże, kapliczkę polną, przy której modlono się o dobre plony i postacie żniwiarzy z kosą i wozem drabiniastym.

Na wystawie są też żarna do mielenia mąki. Za ich posiadanie w czasie zaborów lub drugiej wojny światowej groziła nawet kara śmierci. Dawne żniwa i proces wypieku chleba uwieczniono na fotografiach. Wypiek chleba był podstawową umiejętnością szanującej się panny na wydaniu.

Wystawę w Muzeum Ziemi Wieluńskiej będzie można oglądać do października.


POWIĄZANE

Już chyba tylko nieliczni kibice reprezentacji Polski pamiętają czasy, kiedy Bia...

Dobrze konserwowany kombajn do ziemniaków ma kluczowe znaczenie dla udanych zbio...

BABKA JAJOWATA - Jak działa, jak ją stosować i z czym najlepiej łączyć Do potraw...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę