A_BIO_AGRO_950

Oscypek coraz bliżej rejestracji

7 sierpnia 2006

W Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej ukazał się wniosek o rejestrację oscypka jako produktu regionalnego. Ser z Podhala ubiega się o certyfikat "Chroniona nazwa pochodzenia". Jeżeli przez najbliższe sześć miesięcy żaden z krajów Unii nie złoży sprzeciwu, w lutym 2007 roku oscypek zostanie wpisany na listę chronionych specjałów. Jest mało prawdopodobne, że znajdą się przeciwnicy rejestracji polskiego przysmaku.

Ewentualne spory ze Słowacją zostały zakończone na początku tego roku, kiedy rządy polski i słowacki uzgodniły, że sery wytwarzane w obu krajach są odrębnymi gatunkami. Do tej pory Polska złożyła w Brukseli 10 wniosków. Dotyczą one: sera smażonego z Wielkopolski, bryndzy podhalańskiej, andrutów kaliskich, kiełbasy lisieckiej, miodów wrzosowych z Borów Dolnośląskich, czterech miodów pitnych oraz oscypka.


POWIĄZANE

Pan Grzeogorza Jedamski, rolnik emeryt od kilku lat zabiego o sprawiedliwą wysok...

Chaber bławatek (Centaurea cyanus L.), nazywany potocznie bławatkiem, to jeden z...

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Centrum Kontroli i Prewencji...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę