biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Papryka z Hiszpanii w unijnym rejestrze CHOG

5 stycznia 2016
FAMMU/FAPA poinformowała, że w rozporządzeniu nr 925/2012 z dnia 8 października br. ukazał się nowy produkt zatwierdzony przez Komisję Europejską jako chronione oznaczenie geograficzne - Pimiento de Fresno - Benavente - hiszpańska słodka papryka przeznaczona do spożycia w stanie świeżym (nieprzetworzonym).
Obszar produkcji rolnej znajduje się w północno-zachodniej części wspólnoty autonomicznej Kastylia i Leon. W jej skład wchodzą 33 gminy z południowo-wschodniej części prowincji Leon, 55 gmin z północnej części prowincji Zamora i jedna gmina z prowincji Valladolid.

Obszar ten charakteryzuje się rozległymi dolinami, na których znajdują się sztucznie nawadniane pola uprawne o powierzchni 2 769 kmw. Papryka z Fresno-Benavente należy do typu morron, dużego, o masie jednostkowej przekraczającej 300 g, o prostokątnym, raczej wydłużonym kształcie. Jej minimalna szerokość wynosi 10 cm, grubość miąższu ma ponad 8 mm, a papryka ma od 3 do 5 gniazd nasiennych. Jest bardzo soczysta, a jej skórka nie jest bardzo twarda. Po osiągnięciu dojrzałości owoc ma czerwony kolor, smak warzywa jest średnio łagodny, niezbyt gorzki i pozbawiony ostrości.



POWIĄZANE

Krajowa Grupa Spożywcza (KGS), największy państwowy producent żywności razem z O...

Podróże często kuszą nas egzotycznymi roślinami, które zachwycają nas do tego st...

Podróże często kuszą nas egzotycznymi roślinami, które zachwycają nas do tego st...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę