A_BIO_AGRO_950

Po skandalu dioksynowym rynek mięsa podnosi się

5 stycznia 2016

Po znacznym spadku cen wieprzowiny w styczniu na skutek afery dioksynowej, od początku lutego można już zaobserwować systematyczny wzrost notowań - informuje FAMMU/FAPA.

W 6 tygodniu roku (do 13 lutego) średnie ceny referencyjne wieprzowiny w UE wzrosły wobec poprzedniego tygodnia o 3,3 proc. do 143,85 EUR/100 kg.

Jest to najwyższy poziom cen od września 2010 r. Od początku lutego średnia zwyżka notowań na rynku unijnym wyniosła 7,3 proc. Największy wzrost cen w okresie dwutygodniowym wystąpił w Słowenii (+17 proc.), Austrii (+16 proc.), Holandii (+15 proc.), Niemczech (+13 proc.) i Polsce (+12 proc.).

Rynek podnosi się po skandalu dioksynowym szybciej niż przewidywali analitycy. Poprawie sytuacji sprzyjają wprowadzone od 1 lutego dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny, a także znaczny popyt ze strony państw trzecich.

 


POWIĄZANE

Osiem największych organizacji zrzeszających krajowych producentów zwierzęcych w...

Złudzenie solidarności. Prawo europejskie stanowione w interesie najsilniejszych...

Rekordowe prognozy dla Rosji Federacja Rosyjska w 2025 roku osiągnie 137,1 mln t...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę