biogaz_09_2025

Polska różnych cen

3 grudnia 2015
Rozpiętość cen żywności między województwami może sięgać nawet 70 proc. Decyduje siła lokalnej konkurencji - informuje "Rzeczpospolita".
 Rynek handlowy w Polsce w ostatnich 20 latach tak mocno się rozwinął, że wydawałoby się, iż w każdym miejscu konsumenci mają dostęp do takich samych usług i produktów w podobnych cenach. Nic bardziej błędnego.

Nadal mamy duże różnice w cenach, i to najbardziej podstawowych produktów spożywczych. Tak powszedni produkt jak chleb w najdroższym pod tym względem województwie opolskim kosztuje średnio o niemal 36,7 proc. więcej niż w najtańszym świętokrzyskim.

Jeszcze większe rozpiętości cen występują w przypadku świeżych owoców czy warzyw, zwłaszcza w obecnym sezonie, ale też podlegają one ciągłym wahaniom. Różnice w cenach nie pokrywają się z mapą regionów pod względem wysokości płac. Mają raczej związek z poziomem rozwoju handlu.

- To efekt konkurencji: tam, gdzie nasycenie rynku sklepami jest większe, ceny spadają - mówi Andrzej Faliński, dyrektor generalny Polskiej Organizacji Handlu i Dystrybucji. Dlatego drożej, jest często w biedniejszych regionach, jak Podkarpackie, Zachodniopomorskie, Warmińsko-Mazurskie.



POWIĄZANE

Bliski Wschód coraz szerzej otwiera się na ukraińskie produkty rolne — rosnące s...

Ukraina z mniejszymi zbiorami zbóż – skutki ekonomiczne i globalne konsekwencje ...

Jak w zeszłym tygodniu poinformowała ARiMR ,organizacje producentów  mogą składa...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę