OPOLAGRA_2025

Polska żywność smakuje nie tylko w krajach europejskich

30 stycznia 2006

W ubiegłym roku wyeksportowaliśmy artykuły spożywcze za 6,5 miliarda euro. Przychody ze sprzedaży naszej żywności za granicę w 2005 roku zwiększyły się o blisko jedną piątą, i to mimo silnego złotego.

Najwięcej pieczywa, mięsa i słodyczy sprzedaliśmy do krajów Unii Europejskiej. Wysokie ceny na rynkach światowych sprzyjały eksportowi produktów mleczarskich. Do sprzedawania poza Polskę zachęcał także słabo rosnący popyt na rynku krajowym.

Bardzo chętnie w Europie Zachodniej jest również kupowany polski drób, bo jego cena jest kilkanaście procent niższa niż drobiu kupowanego od miejscowych producentów. Wartość polskiego eksportu mięsa białego i czerwonego od stycznia do grudnia zeszłego roku wzrosła z niecałych 625 milionów do 930 milionów euro.

W ubiegłym roku niemal dwa razy więcej niż w 2004 roku zarobili eksporterzy pieczywa. Świat chce także kupować nasz tytoń i papierosy. Nasze wyroby trafiają między innymi na Węgry, do Czech i Grecji.


POWIĄZANE

Nastroje w rolnictwie ostrożnie optymistyczne, choć sytuacja ekonomiczna wielu g...

Choć padel jest relatywnie prostym sportem, mniej kontuzjogennym, niż tenis i od...

Zielone Pola z Osadkowski rozpoczęte Ciepła zima, wiosenne przymrozki, susza już...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę