biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Polski schab może wyginąć. Rolnicy z regionu likwidują stada?

5 stycznia 2016
Wieprzowina jest droga, bo ubywa tuczników. I choć w styczniu ceny w skupie surowca spadły, to nie gwarantuje to obniżek w sklepach.
- Schab kupuję coraz rzadziej, bo jest drogi - mówi Janina Bogusławska z Bydgoszczy. - Jeszcze stać mnie na gulaszowe, ale i to mięso drożeje. Od listopada wieprzowina podrożała o co najmniej 10 proc. Dlaczego?

- Nie pamiętam kiedy pogłowie trzody chlewnej w Polsce było tak nieliczne - mówi Ryszard Gordon z zakładów mięsnych "Rolmięs" w Łabiszynie.

- Produkcja wieprzowiny w Polsce pokrywa zaledwie 70 procent zapotrzebowania w naszym kraju - mówi Jan Biegniewski, rolnik z Wronia koło Wąbrzeźna oraz prezes Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej POLSUS. - Na Zachodzie produkcja tuczników rośnie, a u nas - z powodu braku opłacalności - gwałtownie spada. W lipcu ubiegłego roku Główny Urząd Statystyczny podał, że pogłowie trzody chlewnej w Polsce liczyło 13,5 miliona sztuk. Teraz może być o około milion świń mniej. W Kujawsko-Pomorskiem pogłowie wynosi już tylko 1,1 mln sztuk i nadal będzie maleć.

Podobnie uważa Czesław Januszewski, rolnik z Lucimia koło Koronowa. - Ja też noszę się z zamiarem likwidacji stada - mówi hodowca. - Mam jeszcze 65 macior.




POWIĄZANE

Instytut Spraw Obywatelskich włączył się w konsultacje dwóch projektów ustaw,któ...

Dziś, 6 sierpnia 2025 roku, Karol Nawrocki złoży uroczyste ślubowanie i obejmie ...

Ostatni dzień urzędowania prezydenta Andrzeja Dudy był nie tylko formalnym zakoń...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę