Jak podaje Bank Gospodarki Żywnościowej, ceny warzyw mrożonych na rynku europejskim utrzymują się na niższym, niż przed rokiem, poziomie, wykazując dalsze tendencje do spadku. Cebula mrożona z Polski od początku roku do pierwszej dekady kwietnia potaniała o 18 proc. do poziomu 0,32 euro/kg – o 31 proc. niższego niż przed rokiem.
Ceny polskich mrożonych kala?orów i brokułów w relacji rocznej obniżyły się o 15-17 proc., utrzymując się w pierwszej dekadzie kwietnia br. na poziomie wynoszącym odpowiednio 0,56-0,60 i 0,72-0,75 euro/kg.
Mrożony groszek z Polski, mimo niewielkiego wzrostu cen na początku kwietnia br. (+5 proc. do 0,58 euro/kg), był o 22 proc. tańszy niż w analogicznym okresie przed rokiem. Niskie ceny mrożonych warzyw to konsekwencja utrzymującej się dość wysokiej ich podaży na rynku krajowym i europejskim przy ograniczonym popycie zewnętrznym (rosyjskie embargo).
W Polsce, biorąc pod uwagę dane GUS, produkcja mrożonych warzyw w 2014 r. wyniosła 588 tys. t i była o 2,8 proc. wyższa niż przed rokiem. Podobnie było w pozostałych krajach UE, czemu sprzyjały dobre warunki do produkcji warzyw w sezonie 2014/2015 w całej Europie.
Najpewniej większą produkcję mrożonych warzyw odnotowano w Belgii – która jest największym producentem tych produktów w Unii Europejskiej. Według Eurostatu łączny eksport mrożonek warzywnych z Belgii do krajów Wspólnoty w drugiej połowie 2014 r. był o ok. 5 proc. wyższy niż w analogicznym okresie przed rokiem.