Biogaz_III Forum 2025

Poprawa na rynku wieprzowiny w UE

24 lutego 2015
Jak podaje Bank Gospodarki Żywnościowej, obserwujemy pierwsze oznaki poprawy sytuacji na unijnym rynku wieprzowiny, co znalazło odzwierciedlenie we wzroście cen na rynku krajowym.
Według danych MRiRW w tygodniu 2-8.02.2015 za kg żywca w Polsce płacono przeciętnie 4,21 zł. Jest to dosyć duże odbicie od najniższego poziomu w ostatnich 4 latach, odnotowanego pod koniec stycznia (19-25.02.2015, 4,02 zł/kg). Oznacza to również 5-procentowy wzrost (0,19 zł/kg) w okresie dwóch tygodni. Obecny poziom jest niemniej o 18 proc. niższy w skali roku.

W kolejnych tygodniach możemy spodziewać się dalszych wzrostów. Ważnym wskaźnikiem jest sytuacja na rynku niemieckim, gdzie odnotowuje się mniejszą podaż, jak również wzrost zamówień, co wpływa na stopniowe wzrosty cen żywca na rynku.



POWIĄZANE

Krajowa Rada Izb Rolniczych ostro reaguje na działania KOWR: domaga się wstrzyma...

Strategiczne partnerstwo Uzbekistanu i Grupy X5 – nowa era w eksporcie produktów...

Wnioski po 15. Forum Rynku Nieruchomości   Rynek nieruchomości w Polsce pozostaj...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę