biogaz_09_2025

Pora na mięso z probówki?

8 października 2011
Jak podaje Newsweek, w laboratoriach zaczęto hodować mięso. Czy to początek końca farm i rzeźni?
Ten, kto opracuje metodę hodowli mięsa z probówki, zdobędzie nie tylko sławę, lecz także pieniądze. Nagrodę w wysokości miliona dolarów chce przyznać organizacja People for Ethical Treatment of Animals (PETA), która walczy o prawa zwierząt. Konkurs kończy się za niecały rok.
Możliwe, że zdążymy sięgnąć po nagrodę - zapewniali naukowcy na międzynarodowym spotkaniu poświęconym metodom hodowli sztucznego mięsa. Odbyło się ono na początku września w szwedzkim Göteborgu. W przyszłym roku powinny zostać opracowane technologie wytwarzania sztucznych kotletów. - Aby produkcja stała się opłacalna, trzeba będzie jeszcze poczekać 10-15 lat - mówi prof. Mark Post z holenderskiego Eindhoven University, jeden z pionierów badań nad hodowlą mięsa in vitro.



POWIĄZANE

Bliski Wschód coraz szerzej otwiera się na ukraińskie produkty rolne — rosnące s...

Ukraina z mniejszymi zbiorami zbóż – skutki ekonomiczne i globalne konsekwencje ...

Jak w zeszłym tygodniu poinformowała ARiMR ,organizacje producentów  mogą składa...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę