Kapituła Poznańskiego Tradycyjnego Rogala Świętomarcińskiego nadała wypiekom przygotowanym przez wielkopolskich cukierników certyfikaty potwierdzające ich jakość i uznające ich zgodność z tradycyjną recepturą.
O certyfikat ubiegało się 91 producentów - odpowiednie uprawnienia dostało 73
cukierników. Tradycyjny rogal świętomarciński musi spełniać odpowiednie
kryteria.
Według jednego z poznańskich cukierników, członka kapituły -
Wojciecha Kandulskiego, rogal musi być wykonany z ciasta półfrancuskiego,
wypełniony nadzieniem na białym maku, musi być polukrowany i posypany orzechami.
Jeden rogal powinien ważyć ok. 250 gramów.
- Ten certyfikat ma
znaczenie prestiżowe. Firma może się nim przed klientami pochwalić. Ale
ostatecznie wypieki konkretnych firm ocenią klienci - powiedział
Kandulski.
Cukiernicy oceniający rogale przez kilka godzin sprawdzali,
czy w wypieku nie ma zbyt dużo migdałowego olejku, czy rogal został prawidłowo i
w jedną stronę zawinięty, a także czy ma odpowiednią ilość nadzienia (powinno
stanowić od 35 do 45% całej masy).
Wielkopolanie objadają się rogalami
świętomarcińskimi 11 listopada, podczas imienin św. Marcina - patrona głównej
ulicy Poznania. Co roku miejscowi piekarze przygotowują na ten jeden dzień ponad
200 ton tego przysmaku.