biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Problem emisji z hodowli zwierząt

4 grudnia 2009
Rolnictwo to źródło niemal jednej piątej całkowitej światowej emisji gazów cieplarnianych, przy czym większość pochodzi z hodowli zwierząt gospodarskich. W ciągu ostatnich dziesięcioleci Europa poczyniła duże postępy pod względem redukcji emisji, ograniczając wykorzystanie nawozów, ulepszając gospodarowanie gruntami i technikę rolniczą, a także zmniejszając pogłowia bydła i owiec.
Oczekuje się dalszej poprawy, jednak trwałe rozwiązanie problemu emisji z hodowli wymagać będzie kompleksowego podejścia do wykorzystania gruntów i hodowli.
18% światowej emisji gazów cieplarnianych (mierzonej jako równoważnik CO2) pochodzi z hodowli i jest to ilość większa nawet od wytwarzanej przez transport. Te dane pochodzą z opublikowanego w 2006 r. raportu Organizacja Narodów Zjednoczonych do Spraw Wyżywienia i Rolnictwa, z którego wynika również, że zwierzęta hodowlane, takie jak krowy, owce, świnie i drób mogą być przyczyną poważnej degradacji gleb i wód.
Sektor ten jest głównym producentem żywności dla szybko rosnącej populacji światowej. Przewiduje się, że w pierwszej połowie obecnego stulecia globalne spożycie mięsa i mleka ulegnie podwojeniu, a zatem problem emisji stanie się jeszcze bardziej palący.
Głównymi gazami cieplarnianymi związanymi z hodowlą są metan i podtlenek azotu. Metan jest przede wszystkim efektem procesów trawiennych zwierząt: szacunki są różne, ale jedna krowa, aby dać 25 litrów mleka wytwarza od 100 do 500 litrów metanu dziennie. Podtlenek azotu uwalniany jest z gleby i zasadniczo związany jest z nawożeniem. Oba gazy przyczyniają się do globalnego ocieplenia w stopniu większym niż dwutlenek węgla.
Rolnictwo i globalne ocieplenie
W działaniach zmierzających do powstrzymania zmian klimatycznych zwraca się obecnie większą uwagę na rolnictwo. Według obliczeń Europejskiej Agencji Środowiska sektor ten odpowiada tylko za niewiele ponad 9% całości emisji gazów cieplarnianych w UE. Rolnictwo nie jest objęte unijnym systemem handlu uprawnieniami do emisji gazów cieplarnianych, zatem państwa członkowskie mają swobodę decydowania o włączeniu go lub nie do swoich programów kontroli emisji.
,,Trwale rozwiązanie problemu emisji z hodowli wymagać będzie kompleksowego podejścia do gospodarki"
Do redukcji emisji z rolnictwa przyczyniło się kilka polityk wdrożonych na poziomie UE. Na przykład dyrektywa z 1991 r. dotycząca ochrony wód przed zanieczyszczeniami powodowanymi przez azotany pochodzenia rolniczego doprowadziła do poważnego zmniejszenia zużycia nieorganicznego fosforu i azotu. Po osiągnięciu najwyższego poziomu pod koniec lat 80. ich zużycie zmniejszyło się o jedną trzecią i oczekuje się, że tendencja ta się utrzyma. Nie bez znaczenia jest też lepsze gospodarowanie nawozami naturalnymi, związane przede wszystkim z lepszymi technikami ich przechowywania i rozrzucania, a także zmniejszenie zawartości białek w paszy. Środki te miały pierwotnie na celu poprawę ochrony wód, okazało się jednak, że przy okazji ograniczyły emisję gazów cieplarnianych. Podobnie nieoczekiwaną korzyść przyniosła Wspólna Polityka Rolna (WPR): od 1984 r. unijny system kwot mlecznych spowodował bardzo istotne zmniejszenie pogłowia krów mlecznych. System ten jednak zostanie wycofany w 2015 r., istnieje więc niebezpieczeństwo ponownego wzrostu emisji.
Działaniom w sektorze rolnictwa, mającym na celu ograniczenie skali zmian klimatycznych i adaptację do nich, poświęca się obecnie dużo uwagi w ramach jednego z filarów WPR, obejmującego rozwój obszarów wiejskich.
Zostały one na przykład uwzględnione jako jedno z wyzwań w niedawnym porozumieniu dotyczącym oceny funkcjonowania reformy WPR (tzw. health check).
Część ekosystemu
Zwierzęta hodowlane, w szczególności wypasane zwierzęta gospodarskie, mogą stanowić cenną część składową ekosystemu i często są kluczowym czynnikiem zwiększającym różnorodność biologiczną. Wiele terenów tradycyjnego wypasu zwierząt cechuje się wysoką zawartością węgla w glebie i mniejszą erozją, a także jest domem (siedliskiem) dla licznych rodzimych gatunków roślin i zwierząt. Ponadto trwałe użytki zielone odgrywają istotną rolę w zakresie zatrzymywania i filtrowania wody. Dalsze działania zmierzające do ograniczenia emisji z hodowli będą zatem musiały uwzględniać również te dodatkowe funkcje, jakie spełnia wypasanie zwierząt gospodarskich.
Źródło: Komisja Europejska/www.ec.europa.eu[w]ChrońmyKlimat.pl-


POWIĄZANE

Spółdzielnia Mleczarska Ryki od lat produkuje sery dojrzewające bez chlorku wapn...

Deregulacja - rzadko które słowo zrobiło taką karierę w ostatnich miesiącach. Je...

Raport WEI wzywa do redefinicji polskiej polityki zdrowotnej   Warsaw Enterprise...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę