biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Producenci zbóż i piekarnie będą upadać?

13 czerwca 2011
Liczba piekarni i punktów sprzedaży detalicznej pieczywa spada z roku na rok coraz szybciej. W tym roku może zostać zlikwidowanych blisko 650 piekarni i 400 punktów sprzedaży detalicznej pieczywa i wyrobów cukierniczych - informuje Gazeta Finansowa.

Jak przypomina Gazeta Finansowa, w Polsce pod koniec 2010 r. działało 11,6 tys. piekarni oraz producentów wyrobów piekarniczych. Tylko w pierwszym kwartale tego roku liczba ta zmniejszyła się o 162 piekarnie. W 2010 r. ich liczba skurczyła się o 400, natomiast w 2009 r. ubyło ich ok. 370.
Jednocześnie w pierwszych trzech miesiącach br. Polacy zamknęli 120 punktów detalicznej sprzedaży pieczywa i wyrobów cukierniczych. W tym samym okresie zarejestrowano zaledwie 82 punkty sprzedaży.
Przyczyn należy upatrywać w szybujących cenach zbóż i wprost proporcjonalnie spadającym spożyciu pieczywa w Polsce. Jeśli trend się utrzyma, w tym roku może zostać zlikwidowanych blisko 650 piekarni i 400 punktów sprzedaży detalicznej pieczywa i wyrobów cukierniczych.
Jak informuje Główny Urząd Statystyczny, obecne ceny zbóż są aż o kilkadziesiąt procent wyższe niż przed rokiem. W porównaniu do lutego 2010 r. ceny skupu pszenicy były wyższe o 96 proc., zaś na targowiskach o 73 proc. Jeszcze wyżej podskoczyły ceny żyta. Cena w skupie wzrosła o 139 proc., a na targowiskach o ok. 89 proc., natomiast jęczmienia o prawie 81 proc. i o ponad 78 proc., pszenżyta o prawie 106 proc. i 88 proc., a owsa o 181 proc. i o ok. 82 proc.
Dodatkowo spada spożycie pieczywa w Polsce. W 2000 r. jedna osoba zjadała średnio prawie 108 kg przetworów zbożowych, w 2008 r. - niecałe 87 kg, a w 2009 r. - zaledwie 83 kg. Od 1999 r. spożycie chleba i bułek spadło o ponad 25 kg na osobę. Prognozy nie napawają optymizmem bowiem przewiduje się, że przeciętny Polak zje w 2011 r. o ponad 3 proc. mniej pieczywa niż rok wcześniej. - W 2011 r. statystyczny Polak zje 54,1 kg. Natomiast w ciągu najbliższych dwóch lat przeciętne spożycie pieczywa może spaść w naszym kraju do 50 kg na osobę.
W obecnej sytuacji nie dziwi zatem fakt, że polscy producenci i przetwórcy zbóż odczuwają skutki kryzysu w branży. Jak pokazują dane z raportu ryzyka branżowego D&B Poland, na koniec I kw. br. ponad połowa producentów i przetwórców zbóż znajduje się w słabej i złej kondycji finansowej - pisze Gazeta Finansowa.


POWIĄZANE

Pierwsza mapa drogowa dotycząca kredytów przyrodniczych – ale dokąd zmierzamy? B...

Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych podkreśla konieczność traktowa...

Obecnie zastrzeżonych jest ponad 6,5 mln numerów PESEL. Jak podkreślają znawcy t...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę