A_BIO_AGRO_950

Przetwory mleczarskie w lipcu znów drożeją

5 stycznia 2016
Bank Gospodarki Żywnościowej podaje, że w czerwcu br., podobnie jak miesiąc wcześniej, przeważały spadkowe tendencje cen, co obrazuje m.in. opracowany przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) indeks globalnych cen artykułów mlecznych (OMP, PMP, masło, sery i kazeiny).
W ubiegłym miesiącu zmniejszył się on wobec maja br. o 4 proc. (prawie 11 punktów) i ukształtował na poziomie 239 punktów. Zatem nadal ceny monitorowane przez FAO pozostają bardzo wysokie - o ponad 139 proc. wyższe niż przeciętnie w latach 2002-2004.
Ostatnie obniżki to w pewnym stopniu uspokojenie sytuacji po bardzo silnych wzrostach notowanych w kwietniu br., co z kolei było wynikiem napiętej sytuacji podażowej w Nowej Zelandii.
Dane USDA (Amerykański Departament ds. Rolnictwa) wskazują, że początek bieżącego miesiąca przyniósł niewielkie zmiany na rynku mlecznym. Na przełomie czerwca i lipca br. w portach Oceanii nieznacznie podrożało mleko w proszku - średnio o 2 proc. wobec połowy czerwca br. do 4200-4750 USD/t w przypadku odtłuszczonego mleka w proszku oraz do 4400-5300 USD/t w odniesieniu do mleka pełnego. Ceny masła obniżyły się w tym czasie o 0,3 proc. do 3675-4500 USD/t.



POWIĄZANE

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Centrum Kontroli i Prewencji...

„Nie żądamy przywilejów. Domagamy się prawa do pracy, do rozwoju, do stabilności...

Wiosna to nie tylko czas na przygotowania do sezonu turystycznego, ale też dosko...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę