biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Regionalne produkty kulinarne to sposób na przyciągnięcie turystów

2 czerwca 2011
Jak podaje Rzeczpospolita, produkty regionalne to jeden ze sposobów na przyciągnięcie turystów i rozwój gospodarczy. Polska do tej pory zarejestrowała 27 produktów. Na unijny certyfikat czeka kolejnych dziewięć.
Jak przypomina Rzeczpospolita, pierwsza w 2007 roku otrzymała go bryndza podhalańska. Kolejny był oscypek, najbardziej znany spośród produktów regionalnych w naszym kraju. Ten ser owczy to dziś jeden ze znaków rozpoznawczych Podhala i Żywiecczyzny.
Produkty zarejestrowane przez Komisję Europejską to jednak nie wszystko, co mają do zaoferowania regiony. Od 2004 roku Ministerstwo Rolnictwa prowadzi krajową listę produktów tradycyjnych. Zgłaszają je tam lokalni producenci i samorządy. Obecnie na liście resortu rolnictwa są 862 specjały. Liderem z 118 wpisami jest województwo śląskie.



POWIĄZANE

Aleksandra Bednarek, sommelierka chleba, z wizytą w Polsce   Wielowymiarowa wizy...

W dzisiejszym świecie, gdzie tempo życia często utrudnia utrzymanie zdrowych naw...

Waszyngton, 12 sierpnia 2025 r. – Amerykański sekretarz rolnictwa Brooke L. Roll...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę