A_BIO_AGRO_950

Rosną zapasy tanich mięs

27 kwietnia 2006

Spodziewano się, że po Wielkanocy ceny wieprzowiny, jak co roku, spadną. Ale jest inaczej. Półtusze powoli drożeją. - Na sytuację w kraju mają na pewno wpływ wysokie ceny wieprzowiny w krajach zachodnich - mówi Dariusz Stawski z firmy Agro-Bis w Łodzi.

W poprzednich latach do Polski importowano sporo szynki, karkówki, łopatki. W tym roku takie transakcje byłyby nieopłacalne. Polscy dostawcy mogą więc podnosić ceny, bo nie grozi im konkurencja ze strony dostawców z Danii czy Holandii. Największe problemy zakłady mięsne mają ze sprzedażą tanich mięs.

Zamknięcie granic na Ukrainę i do Rosji spowodowało, że magazyny wypełniają się mięsem drobnym, tłuszczami, skórkami, głowami. Firmy mają zablokowane środki i czekają z niecierpliwością na decyzję w sprawie wznowienia eksportu na wschód.


POWIĄZANE

„Nie żądamy przywilejów. Domagamy się prawa do pracy, do rozwoju, do stabilności...

Wiosna to nie tylko czas na przygotowania do sezonu turystycznego, ale też dosko...

Specjalistka ds. żywienia mówi o szkodliwych mitach dietetycznych  Dieta bezglut...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę