OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Rybne smaki Kociewia

3 grudnia 2015
Od 2010 roku zawsze w pierwszą sobotę października w Subkowach w powiecie tczewskim na Pomorzu Kociewskie Forum Kobiet organizuje Sympozjum Kulinarne ,,O jeściu na Kociewiu . Impreza promująca walory i tradycje kociewskiej kuchni z roku na rok cieszy się coraz większym zainteresowaniem .

       
       


Wzrasta nie tylko liczna gości , ale również osób przyrządzających potrawy. W tym roku na stołach dominowały ryby. I kto zdecydował się w sobotnie przedpołudnie 5 października odwiedzić dom Kultury w Subkowach na pewno nie żałował swojej decyzji.  
Można było nie tylko spróbować przyrządzonych na różne sposoby ryb , ale również wysłuchać interesujących prelekcji na temat ich wartości dietetycznych i spożywczych.

 Ta swoista rybna uczta okraszona była występami Kociewskiego Zespołu Regionalnego ,,Burczybas’’, żeńskiego kabaretu z Podlasia – Babeczki Podlaskie ‘’ i dzieci ze szkoły podstawowej w Brzuścach , które specjalnie na tę okazję przygotowały inscenizacje wierszy Brzechwy o rybach. Podczas imprezy wręczana została  też  statuetka „Hit Sympozjum Kulinarnego” za najciekawszą potrawę.

 Było  jak to się zwyczajowo mówi – na co popatrzeć i co zjeść. W tym dniu na pewno nikt głodny z Domu Kultury w subko0wach nie wyjechał. Duża w tym zasługa Krystyny Gierszewskiej, prezesa Kociewskiego Forum Kobiet – pomysłodawczymi tego kulinarnego wydarzenia.



POWIĄZANE

Nie każda data w kalendarzu ma duszę. Ale 3 maja – ma. Jest jak stary portret w ...

Dzień Flagi Rzeczypospolitej Polskiej – Biało-Czerwona Symfonia Tożsamości   2 m...

W dobie rosnącej popularności gamingu wśród młodzieży, wybór odpowiedniego kompu...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę