aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Słodki festyn w skansenie w Sierpcu - miodobranie

6 lipca 2015
Jak wyglądała praca pszczelarza dawniej, a jak obecnie, będzie można przekonać się w niedzielę, 5 lipca, w Sierpcu, gdzie tamtejsze Muzeum Wsi Mazowieckiej organizuje rodzinny festyn „Miodobranie w skansenie”. Każdy uczestnik imprezy będzie mógł skosztować różnych rodzajów miodu.

W trakcie pokazów pracy pszczelarzy zobaczyć będzie można m.in. podbieranie miodu z uli i jego odwirowywanie, a także zakładanie węzy, czyli ramki z wytłoczonymi kształtami komórek miodowego plastra. Pokazy miodobrania odbywać się będą w zabytkowych zagrodach i pasiekach na terenie sierpeckiego skansenu.

 
„Mamy dwie pasieki. Jedną z ulami koszowymi, wyplatanymi ze słomy, które stosowane były do XIX wieku oraz drugą, z bardziej współczesnymi już drewnianymi ulami ramkowymi, których użytkowanie upowszechniło się w wieku XX” – powiedziała PAP Joanna Szewczykowska z Muzeum Wsi Mazowieckiej. Dodała, że ule koszowe, tzw. koszki, były wykorzystywane tylko raz. „Pszczoły oblepiały wnętrze słomianego ula woskiem i miodem. Dlatego nie nadawał się on już do ponownego użytku. Każdego roku trzeba było przenosić pszczelą rodzinę do nowo uplecionego ula” – wyjaśniła Szewczykowska. Inaczej rzecz miała się z ulami drewnianymi, ramkowymi, gdzie miód składany był na montowanych w nich specjalnych ramkach.

 
Jak zapewniła Szewczykowska, wszyscy goście „Miodobrania w skansenie” będą mogli oddać się degustacji różnych gatunków miodu, w tym także przygotowywanego na miejscu. „Będzie można również sprawdzić, jak smakuje plaster miodu wybrany z ula albo wiejski chleb, z wiejskim masłem, polany wybranym miodem” - dodała. Piknikowi towarzyszyć będzie kiermasz ludowych wyrobów, oczywiście miodów, w tym pitnych, a także rzemiosła artystycznego. W poszczególnych zagrodach sierpeckiego skansenu odbywać się będą jednocześnie pokazy prac gospodarskich, typowych dla wsi polskiej przełomu XIX i XX wieku: powroźnictwa, plecionkarstwa, wycinania firanek z papieru, a także garncarstwa czy wyrobu masła i wirowania śmietany centryfugą. Otwarta będzie kuźnia, gdzie zobaczyć będzie można wykuwanie podków. Będą też porady zielarskie.

 
Na ziemiach polskich pszczelarstwo, jako zorganizowana hodowla pszczół w specjalnie przygotowanych pasiekach z ulami, pojawiło się ok. X wieku. Wywodzi się ono wprost z istniejącego już 500 lat p.n.e. bartnictwa, polegającego na doglądaniu i hodowli pszczół w barciach, czyli w wydrążonych na ten cel pniach drzew, głównie w lasach. Pszczelarstwo i bartnictwo współistniały aż do XIX wieku. Według szacunków, w kraju pasieki posiada obecnie ok. 35 tys. hodowców.

Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu powstało w 1971 r. Początkowo działało, jako placówka etnograficzna. Rozbudowywane w kolejnych latach wraz ze skansenem zajmuje obecnie obszar ponad 60 ha. Znajduje się tam m.in. kilkanaście zagród i budynków, w tym chałupy, wiatrak, kuźnia i karczma, stanowiące przykłady typowej zabudowy wiejskiej Mazowsza z XIX i XX wieku. W sierpeckim skansenie kręcone były sceny do kilku polskich filmów, w tym „Szwadronu”, „Pana Tadeusza” oraz „Ogniem i mieczem”.



POWIĄZANE

jak NGT mogą wesprzeć polskie rolnictwo w kierunku zrównoważonego rozwoju i konk...

Wczoraj,na Jasnej Górze, odbyły się niezwykle podniosłe uroczystości związane z ...

Rada Eeuropy formalnie przyjęła wczoraj ukierunkowany przegląd niektórych podsta...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę