biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Soli nie można jeść do woli

4 sierpnia 2015
Jesteśmy świadomi negatywnego wpływu soli na zdrowie. 78% Polaków wie, że nadmiar tej przyprawy prowadzi do nadciśnienia. Mimo tego sól wciąż króluje w polskiej kuchni. Aż 60% z nas uważa, że potrawy bez tej substancji nie mają smaku.

„Głównym składnikiem soli jest sód – mikropierwiastek potrzebny organizmowi, ale w ilościach niewielkich. Soli wystarczy spożywać 5 g dziennie, czyli tyle, ile mieści jedna łyżeczka do herbaty. Jemy jednak dwa lub trzy razy więcej” – mówi serwisowi infoWire.pl Iwonna Niegowska, żywieniowiec marki Knorr. Sól o obniżonej zawartości sodu stosuje zaledwie 7% Polaków.

Od soli kuchennej zdrowsza jest sól morska. Co prawda ma tyle samo sodu, ile sól warzona, ale jest bogatsza w mikroelementy, przede wszystkim jod. Poleca się również sól himalajską, która zawiera siarczany i żelazo, oraz nieprzetworzoną sól kamienną.

Ograniczyć spożycie soli stara się 40% z nas. Jak zachować przy tym smak i aromat potraw? „Warto sięgać po przyprawy: gotowe mieszanki ziół, pieprz, majeranek czy czosnek” – doradza ekspertka.

POWIĄZANE

Myślisz, że domek narzędziowy sprawdza się tylko do przechowywania różnych przed...

Wczoraj, 6 sierpnia 2025 roku, w murach Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej miała mi...

Instytut Spraw Obywatelskich włączył się w konsultacje dwóch projektów ustaw,któ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę