Biogaz_III Forum 2025

Spadł indeks cen żywności FAO

5 stycznia 2016
FAMMU/FAPA podała, że w  listopadzie tego roku indeks światowych cen żywności FAO wyniósł 206,3 pkt, zatem obniżył się w stosunku do zmienionego indeksu z października o 0,2 proc. W skali roku poziom cen był o 4,4 proc. niższy.
Zboża potaniały w listopadzie o 1,2 proc., natomiast jedyną grupą produktów, której indeks cen był wyższy niż w październiku były oleje, których indeks wzrósł wobec października o 5,6 proc., do 198,5 pkt (wobec 195,8 w listopadzie 2012 roku).
Jak przypomina FAMMU/FAPA, indeks dla olejów na poziomie 198,5 proc. praktycznie oznacza wzrost średnich cen z poziomu lat 2002-2004 o 98,5 proc. Największy wpływ na wzrost wartości indeksu olejów i tłuszczów miał wzrost cen oleju palmowego za sprawą popytu importowego generowanego przez sektor biodiesla oraz niższą od oczekiwań jego produkcją przez głównych producentów w Azji Płd. - Wsch. (Malezja, Indonezja).
Ceny oleju palmowego wzrosły do poziomu najwyższego od 13 miesięcy. Dodatkowo do wzrostu wartości indeksu przyczyniły się też wyższe ceny innych ważnych olejów jak: rzepakowego, sojowego i słonecznikowego.



POWIĄZANE

Krajowa Rada Izb Rolniczych ostro reaguje na działania KOWR: domaga się wstrzyma...

Strategiczne partnerstwo Uzbekistanu i Grupy X5 – nowa era w eksporcie produktów...

Wnioski po 15. Forum Rynku Nieruchomości   Rynek nieruchomości w Polsce pozostaj...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę