biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Spotkanie z producentami i przetwórcami drobiu

11 grudnia 2007
Zgodnie z zapowiedziami, minister rolnictwa i rozwoju wsi Marek Sawicki spotkał się w poniedziałek z przedstawicielami producentów i przetwórców drobiu. Rozmawiano o sytuacji na rynku mięsa drobiowego i rynku jaj w kontekście strat gospodarczych, jakie ponosi branża drobiarska w wyniku pojawienia się w Polsce ognisk grypy ptaków.

Szef resortu rolnictwa poinformował o wystąpieniu kolejnego, czwartego ogniska grypy ptaków. Ognisko to stwierdzono w strefie zapowietrzonej w gminie Bieżuń, w miejscowości Sadłowo. Grypę ptaków wykryto na fermie brojlerów (ok. 360 tys. sztuk). Foto
Minister Marek Sawicki podkreślił, że mamy do czynienia przede wszystkim z problemem gospodarczym, ekonomicznym. „Zarówno w strefach zapowietrzonych, jak i zagrożonych prowadzony jest stały monitoring służb weterynaryjnych” – powiedział minister Marek Sawicki i dodał, że „mięso i produkty drobiowe nie są zagrożeniem dla życia i zdrowia ludzi”. Minister zwrócił uwagę na fakt, że w tzw. strefie B, czyli w zewnętrznej strefie buforowej odbywa się codzienna kontrola inspekcji weterynaryjnej, a obrót produktami odbywa się pod specjalnym nadzorem.

„Dlatego mięso pochodzące z tych terenów jest najbardziej bezpieczne w całej Polsce” – powiedział szef resortu rolnictwa. Potwierdzona została także informacja, że ze strefy B możliwe są dostawy produktów drobiowych na rynek unijny. Taka zgoda powinna pozwolić na pewne uspokojenie rynku drobiu i powinna przyczynić się do ustabilizowania produkcji po zakłóceniach z ostatniego tygodnia.
Szef resortu rolnictwa stwierdził, że nie ma problemu z odszkodowaniami dla producentów, których stada zostały zutylizowane. Natomiast problemem są starty ponoszone przez przetwórców i handlowców. Minister podkreślił, że dzisiejsze spotkanie z branżą drobiarską służy m.in. przygotowaniu szczegółowej informacji na jutrzejsze posiedzenie Rady Ministrów. Minister rolnictwa i rozwoju wsi będzie przedstawiał informacje nt. sytuacji gospodarczej branży, szacowanych strat oraz propozycji dotyczących możliwości przeciwdziałania negatywnym skutkom gospodarczym w tym obszarze.


POWIĄZANE

Współczesna hodowla zwierząt stawia coraz wyższe wymagania w zakresie higieny pr...

W pierwszym półroczu 2025 r. zlikwidowano w Polsce 2 707 stad świń, co przełożył...

Raport ekspercki dla PPR.pl Opracowanie na podstawie raportu USDA „Spanish Dried...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę